Nyíregyháza

2021.06.08. 15:04

Sok-sok milliárdnyi beruházással gyarapodhat Nyíregyháza

Hatalmas léptékkel fejlődött a megyeszékhely.

Hatalmas léptékkel fejlődött a város – derült ki szerdán, a városháza Bencs-termében. A pandémia idején a biztonsági előírásokat és a korlátozó intézkedéseket betartva elmaradtak a jelenléti sajtótájékoztatók, amelyek az online térbe költöztek.

Üde színfolt volt az átadott beruházásokról, a folyamatban lévő kivitelezésekről és a sokat ígérő tervekről szóló polgármesteri összegzés, melyet ekképpen indított a településvezető.

– Sűrített pillanatképekkel szolgálhatunk arról, hogy mennyi minden történt az utóbbi másfél évben. A pandémiát nem lehet kizárni, végig jelen volt az életünkben. Most, hogy látványosan javultak a járványügyi mutatók, érdemes elidőzni, hogy honnan indultunk, hol tartunk és mi vár ránk – mondta dr. Kovács Ferenc.

– Valójában mindegyik átadásról, projektről, fejlesztésről külön-külön hosszasan lehetne beszélni. De ha egy átfogó képet festünk, az is érzékelteti, hogy jó úton haladunk előre. Az országos átlaghoz képest kicsit jobb a gazdasági helyzet az adóbevételeknek és a kompenzációnak köszönhetően.

Olyan kedvező helyzetben vagyunk, amilyenben korábban nem volt még Nyíregyháza

– jelentette ki a megyeszékhely polgármestere.

– Kezdjük a csomópontfejlesztésekkel! Az elmúlt években 13 új körforgalom épült, emellett 3 csomópont újult meg. Jelenleg is dolgoznak a Kálló út és a Tünde utca kereszteződésében, korszerűbb lesz a Tiszavasvári úti felüljáró, hamarosan elkezdődhet a Kótaji út-Stadion utca körforgalmú csomópontja, és rendelkezésre áll a forrás a Belső körút-László kereszteződésében kialakítandó jelzőlámpás forgalomirányításhoz.

Bezárhatjuk a nagykörutat, amit csak ígért, de nem valósított meg az előző városvezetés.

– Szeptembertől hozzákezdünk a Szent István, a Széchenyi és a Szarvas utca útburkolatának a felújításához és a Szélsőbokori utat is fejlesztjük. A rozsrétszőlői bekötőút is borítást kap. Folyamatban van az 5 milliárd forintos kormánytámogatásból megvalósuló útprojekt, az első ütemben 18 utcát aszfaltoznak le.

Tizennyolc utca

Szilárd burkolatot kap a Gerely, az Íjász, a Vitorlás, a Búvár, a Horgony, az Árboc, a Hegedű utca, a Tallér köz, a Hatház, a Szamóca utca, a Thököly-Törzs utcát összekötő út. a Hadobás sor, a Szamos, az Ereszalja, a Szarka, a Hajlás, a Főzde és a Fenyő utca. A környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések során elkészült az Alma, a Kökény utca, az Igrice (VIII/1.) főfolyás Berenát utcától északra eső része, a Csemete utca és a Nyulastói csatorna rekonstrukciója.

– A legfőbb prioritást a színvonalas munkahelyeket teremtő gazdaságfejlesztő intézkedések jelentik. A Financial Times brit nemzetközi, gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó mértékadó napilap közzé tette, hogy egy globális felmérés eredményeként Nyíregyháza felkerült a világ 5 legjobb befektetésösztönzési célpontjainak listájára, mégpedig a feltörekvő városok kategóriában. Az Art is Business Kulturális Turizmus Díjat elsőként Nyíregyháza érdemelte ki. A hivatalos indoklás szerint „az ország hetedik legnagyobb városa vendégforgalmát tekintve az egyik legdinamikusabban fejlődő megyeszékhellyé nőtte ki magát”.

Egy felmérés szerint Szombathely után Nyíregyháza Magyarország második legboldogabb városa a megyeszékhelyek közül.

– Ezek olyan tények, amik önmagukért beszélnek – fűzte hozzá dr. Kovács Ferenc.

– TOP-forrásból több önkormányzati intézmény korszerűsödött energetikailag. Megújult az egészségügyi infrastruktúra is. A turisztikai fejlesztéseknél büszkeségünk az India-ház, és készülőfélben van a Nyíregyházi Állatpark következő attrakciója, a Jégkorszak.

A Sóstó-fejlesztési projekt pedig alapjaiban újítja meg a településrész eddig is pozitív képét.

– Csodálatos lett a belvárosi kulturális negyed, de nem állunk meg, tovább épül-szépül Nyíregyháza.

Imponáló beruházások

– Az Eissmann Városi Uszoda átadásán a sportág nagyjai elmondták, hogy minta lehet ez a létesítmény az ár-érték és az esztétika tekintetében – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester.

– Kilenc új kondipark és két futópálya készült el, így már huszonhét kondipark van a városban. Hamarosan átadjuk a világszínvonalú atlétikai centrumot. Kezdődhet a stadionberuházás: 2023. október végére lehet kész a 8 ezer fős aréna. Szabadtéri kézilabdapályáját kapott az Arany-iskola és a Vasvári-gimnázium. Az Aranyban a tanuszoda fejlesztésének második ütemét végzik a szakemberek.

Nemrég adták át az Eissmann Városi Uszodát, amire szakmai berkekben is csettintenek | Fotó: Sipeki Péter

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában