Nyíregyháza

2021.06.14. 15:05

Technikumból mehetnek egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum.

JG

Fotó:

Okleveles technikusokat képeznek szeptembertől a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (NYSZC) és a Nyíregyházi Egyetem együttműködésével az NYSZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban, valamint az NYSZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban. Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írták alá a Bánki-technikumban.

A huszonhét között

– Az országban 27 olyan középiskola van, amely a következő tanévben beindíthatja az okleveles technikusi képzést – mondta lapunknak Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

– A szakmai munka elismerése, hogy két tagintézményünk is részese lehet ennek. Egy hosszas előkészítési folyamat végén vagyunk. Az egyetem és a szakképzési centrum oktatói közösen dolgozták ki azt a képzési programot, amelynek eredményeként szeptemberből két intézményünk egy-egy osztályában összesen 64 diák kezdheti meg a tanulmányait. A tanulók a majdani oklevelük átvétele után dönthetnek arról, hogy elhelyezkednek és középvezetőként hasznosítják az addig megtanultakat, vagy tovább tanulnak és egyetemi polgárokká válnak.

– Az egyetem számára mérföldkő a mai nap – emelte ki Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

– Korábban is szoros kapcsolatot ápoltunk a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal, a mostani együttműködési megállapodás azonban egy jelentős állomás mindannyiunk életében. A középiskolai és egyetemi oktatók közösen dolgozták ki azt a programot, melynek keretében szeptembertől elindulhat a két intézményben az okleveles technikusi képzés. Ezen felül vállaljuk, hogy rendszeresen részt veszünk a technikumok tanárainak továbbképzésében és az egyetem oktatói tanítani is fogják a középiskolásokat. Akik ebben a képzési formában szerzik meg a technikusi oklevelüket, azok nagy kedvezménnyel, emelt szintű érettségi nélkül folytathatják tovább a tanulmányaikat az egyetemünkön. Nagyon fontos képzés indul be szeptembertől Nyíregyházán, hiszen vitathatatlan, hogy minőségi szakemberekre mindig szükség lesz.

Nagy lehetőség

Az intézmények közötti együttműködési megállapodást Vassné dr. Figula Erika, Gurbánné Papp Mária, Pájer Attila, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum kancellárja, Juhász Ferenc, a Bánki Donát műszaki technikum igazgatója és Szabó Attila, a Széchenyi István- technikum igazgatója látta el a kézjegyével.

– Iskolánkban a következő tanévtől a specializált gép- és járműgyártás ágazatban 21, a gépészet ágazatban 11 diák kezdheti meg a tanulmányait – tudtuk meg Juhász Ferenc igazgatótól. – Ők mindannyian nagy lehetőséghez jutnak ezzel, hiszen több tantárgyból mélyebb ismereteket szerezhetnek. A felvételi során a legjobb eredményeket elért tanulóknak ajánlottuk fel ezt a lehetőséget.

Az igazgató elmondta, az okleveles technikusi képzés keretében a specializált gép- és járműgyártás ágazaton belül gépjárműmechatronikai technikus-, a gépészeten belül a gépgyártás-technológiai technikus szakmára készítik fel a diákokat.

– Büszkék vagyunk arra, hogy az intézményünk szakmai munkájának elismeréseként a mi iskolánk is részt vehet ebben a programban – árulta el Szabó Attila. – Összesen 292 diák felvételizett hozzánk a gazdálkodás és menedzsment ágazatra, közülük nyolcvanan kezdhetik meg nálunk szeptembertől a tanulmányaikat. Ebből a 80 diákból választottuk ki kiemelkedő felvételi eredményeik alapján azt a 32 tanulót, akik részt vehetnek az okleveles technikusi képzésben. A Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének munkatársaival együttműködve alkottuk meg a képzési programot, ennek alapján a diákok a 13. évfolyam végén érettségi vizsgával, valamint az okleveles technikus pénzügyi-számviteli ügyintéző bizonyítvánnyal a kezükben tanulhatnak majd tovább.

Szabó Attila hozzátette, pénzügyi területen folyamatosan igény van a jól képzett szakemberekre. Az ősztől induló képzéstől azt várják, hogy az intézménnyel már eddig is szoros partneri együttműködésben részt vevő cégek és vállalatok száma a közeljövőben tovább bővül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában