Együvé tartozás

2021.06.07. 09:15

Tisztelet a hősök előtt

A nyírbátori Református Egyházközség Presbitériuma és a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda immáron négy éve emlékezik meg a nemzeti összetartozás és a hősök napjáról.

Fotó: Bakos Zsolt

Az első világháború harmadik évében Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére az elesett magyar hősök emlékére az 1917. évi VIII. törvényben szavazta meg az Országgyűlés a nemzet kegyeletteljes tiszteletét. A hősök napján, május utolsó vasárnapján ünnepi Istentiszteleten imádkoznak az élők a hazáért életüket áldozó honvédekért.

Szerte az országban Hősi emlékművek emlékeztetnek a harcterekről haza nem térőkről, apákról, fiúkról.

Nyírbátor Község Képviselő-testülete 1924. szeptember 09-én adta át az emlékművet, amely a város főterén egy haldokló katonát jelenít meg, akit bajtársa ölel át fél karjával. Másik kezében a törött nyelű lobogót tartja mindhalálig. A szobor oldalán sorakoznak a márványlapon az odaveszett nyírbátori katonák, illetve 2002 májusa óta a második világháború elesettjeinek névsora.

A Nyírbátori Református Gyülekezet nemcsak a csodálatos templomot, hanem vele együtt az országos és helyi történelmi hagyományokat, a településen mindenkor élőkhöz való hűséget, tiszteletet, a kötelességtudatot, a helyhez ragaszkodást is magáénak érzi és vallja.

Az 1479. évi török felett aratott győztes kenyérmezei csata hőse, a nyírbátori templomok építtetője, az ecsedi II. Báthori István erdélyi vajda előtt évről évre tiszteletünket tesszük és református közösségünk immáron négy éve a magyar hősökről is minden évben megemlékezik. 2020-ban a fájdalmas 100 éves évfordulóra, Trianon gyászára, a Magyarországtól elszakítottakra is visszagondolt.

Csatlakozva a nemzeti összetartozáshoz, a határon túliakkal együtt, idén közösen mutathattuk meg magyarságunkat, mind azt, amely mindörökké közössé tesz valamennyi magyart. Az ünnepi emlékezések pillanatai június 04-én este a fellobbanó máglyatűzzel indult, majd a vasárnapi Istentiszteletet követő műsorban, a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda diákjai, valamint a Kárpát-medence távoli zugaiból hallhattuk a gyermekek érzéseit, a távoli hangokat, megannyi jeleit a hűséges szeretetnek videóüzeneteik segítségével, melyet a Nyírbátori Koncertfúvós Zenekar játéka színesített.

A magyar hősök előtti tisztelet alkalmából a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandár parancsnok-helyettese, Tarjáni Attila alezredes osztotta meg emlékező gondolatait a családi istentiszteleti közösséggel. Majd a meghívott vendégekkel közösen helyeztük el koszorúinkat az emlékmű előtt, Nyírbátor főterén.

- Dr. Báthori Gábor, a Nyírbátori Református Egyházközség gondnoka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában