Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.12. 20:00

Újra lehetnek falunapok

Már megjelent a friss rendelet a Magyar Közlönyben.

JG, LTL

Már falunapot is lehet tartani június 14-től, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken. Ötezer lakos alatti település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben.

Helyi fellépők

– Tavaly nyáron, még a koronavírus-járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások előtt éppen meg tudtuk rendezni a falunapunkat, amire most is szívesen emlékezünk vissza. A rendezvényközpontunkban sokan voltak, mindenki remekül érezte magát egész nap. Rotyogott a babgulyás, főtt a tárkonyos leves, felejthetetlen volt a hangulat. A végén pedig a Bikini adott egy igazán remek koncertet – említette Kiss István, aki 31 éve a település polgármestere. – Nálunk mindig is pezsgő volt a közösségi élet. Sajnos, elmaradt a pünkösdi program és a gyermeknap, de szeptember 25-én szeretnénk mindent bepótolni. Olyan falunapot akarunk rendezni, ahol a helyi fellépők dominálnak, hiszen az a cél, hogy az apagyiak jól érezzék magukat.

Tartanak is, nem is

Zsurkon idén nem tartanak hagyományos falunapot.

– Egy ilyen rendezvény nagyon sok pénzbe kerül, nekünk pedig másra kell költenünk azt, amink van – tudtuk meg Pócsikné Vakula Ágnestől, a település polgármesterétől. – Ez nem jelenti azt, nem lesznek rendezvényeink a nyáron. Ebben az évben a település apróságainak kedvezünk. Július 2-án tartunk majd egy gyermekjátszónapot az Összefogás a Zsurkiakért Alapítvány, a Református Nőszövetség és az önkormányzat közös szervezésében. A program még nem állt össze teljesen, de nem fognak unatkozni a fiúk és a lányok, az biztos. Ez egy jótékonysági esemény lesz, mindenki annyit adakozik a település javára, amennyit szeretne. Egy héttel később pedig ünnepélyesen ballagtatjuk majd el a zsurki óvodásokat.

Tiszadadán két éve volt utoljára falunap.

– Idén nem lesz – mondja Mizser Zsolt, a település polgármestere. – Július végén szokott lenni ez a rendezvényünk, már nem tudnánk méltóképpen megszervezni. A csapatépítésről azonban egyáltalán nem mondunk le, hiszen már megbeszéltük az intézményeinkkel, hogy ha van kedvük, tarthatnak maguknak családi napot. A főzéshez az alapanyagokat az önkormányzat biztosítja, a jó hangulatot pedig a dadaiak meg tudják teremteni maguknak. Az időpontokat pedig egymás között meg tudják beszélni.

Balsa azon települések sorába tartozik, ahol nincs keret egy falunap megrendezésére.

– Elmaradt a jótékonysági bálunk, általában annak a bevételéből tudunk közösségi eseményeket szervezni – árulta el megkeresésünkre Somogyi Szilvia. A polgármester hozzátette, ősszel lesz két rendezvény Balsán civil szervezetek rendezésében.

Tarpát is megkérdeztük, szervezne e rendezvényeket.

A településen szeretnék, ha nyáron a község lakói együtt ünnepelnének.

– Egyelőre ez még csak terv – mondta lapunknak Szécsi Szabolcs polgármester. – A jövő héten összeül a képviselő-testület, akkor fogunk erről is dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában