Tuzsér

2021.06.10. 14:14

Újratemették Tuzsér első díszpolgárát

Nemes sédeni Ambrózy György (1885-1970) volt Tuzsér első díszpolgára, ezt az elismerést 1936-ban vehette át.

Bár Sátoraljaújhelyen született és Budapesten halt meg nemes sédeni Ambrózy György (1885-1970), mégis ezer szállal kötődött a felső-szabolcsi településhez, Tuzsérhoz. A település vezetése hálás is volt mindazért a munkáért, amit a nagyközség érdekében kifejtett, s 1936-ban Ambrózy György kapta meg legelsőnek a díszpolgári címet.

Tuzsér mai önkormányzata sem feledkezett meg az oly sok értéket teremtő egykori huszárőrnagyról, a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjének tulajdonosáról, s a földi maradványai számára díszsírhelyet ajánlott fel a helyi köztemetőben.

Az újratemetést katonai tiszteletadás mellett csütörtök délután rendezték meg.

A községi temető ravatalozójában Ferkovics Tibor polgármester köszöntötte a vendégeket.

- ,,Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek. A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait. Forgatni kell a képet, s a világítás bizonyos fénytörése szükséges hozzá, hogy a vak fémlemezen megismerjük azt, kinek arcvonásait egyszer magába szívta a tükörlap. Így halványodik el az időben minden emberi emlék. De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot” – idézte Márai Sándor gondolatát a település vezetője.

- Ilyen fény vetődött most Tuzsérra az újratemetés alkalmából, s ez egyedülálló alkalom a község életében. Felidézzük első díszpolgárunk emlékét, s szeretnénk azt továbbadni a fiataloknak. Ambrózy György Lónyay Pálmát 1932-ben vette feleségül, s onnantól sok időt töltött a nagyközségben. Élénken érdeklődött a mindennapi élet iránt, s maradandó értékeket alkotott. Jó kapcsolatot alakított ki a lakossággal, segített az embereken, köves utat építtetett a gátig, kutat fúratott, mozit működtetett Tuzséron és Ibrányban. Tíz községben népkonyhát üzemeltetett, de mivel a lakosság szemérmes volt és nem vette igénybe, az ételadományt a lelkészeken keresztül juttatta el a családoknak – méltatta Ambrózy György munkásságát Ferkovics Tibor.

- A modern termesztésnek köszönhetően nemcsak hazánkban, de Európában is ismert lett a tuzséri alma. Nagy szerepe volt abban is, hogy a körjegyzőség Tiszabezdédről Tuzsérra került. A nevéhez fűződik a községháza, a jegyzői lakás és az orvosi lakás megépítése. Elődeink 1936. október 25-én úgy döntöttek, hogy a Tuzsérért végzett sokrétű munkásságát díszpolgári címmel ismerik el.

Tuzsér polgármestere szólt arról is, hogy tavaly januárban Budapesten Ambrózy György halálának 50. évfordulóján a sírjánál vetődött fel, hogy a csontjait Tuzséron kellene eltemetni. Végül minden hivatalos szerv és hatóság megadta rá az engedélyt, hiszen a hant a nemzeti sírkert része volt, így aztán megnyílhatott az út az újratemetés előtt.

Ambrózy György huszártiszt bátorságát és hősiességét dr. Töll László ezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok Főnökség főnöke elevenítette fel.

- Sokan megkérdezhetik, hogy milyen ember volt Ambrózy György, valóban hős volt-e. Igen, valóban kiváló katona volt, nevezhetjük bátran hősnek. Az első világháború első évében, 1914-ben önként vállalkozott arra, hogy 60-80 kilométert lovagol keresztül az orosz kozákok által megszállt területen, hogy értesíthessen egy magyar lovas hadosztályt a körbekerítés veszélyéről. Bár többször is rálőttek, mocsárban töltötte az éjszakát, az üzenet végül célba jutott, s így megmentette a hadosztály katonáinak életét. Ezért a hős cselekedetéért megkapta a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét – mondta dr. Töll László.

- A legnagyobb bátorság, ha valaki egyedül visz végbe nagy tetteket, senki sem látja, senki sem tud róla. A bajtársaiért vállalt minden veszélyt. S hogy Tuzsér most befogadja Ambrózy György földi maradványait, az a hazaszeretet szép példája. Ha a hősök napján, ha a halottak napján meggyújtanak egy-egy gyertyát vagy mécsest, az itt élők megtették kötelességüket.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő Ambrózy György mellett még felsorolta három katona nevét: vitéz nagybányai Horthy Miklós, Szúrmay Sándor és Kratochvil Károly, s elárulta mi a közös bennük: valamennyien megkapták a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét. – Ambrózy Györggyel valamennyien vallották azt a jelmondatot, hogy a ,,kötelesség az életnél is előrébb való” – fogalmazott a honatya.

- Szükségünk van hősökre, főleg most, amikor az értékek szétesnek, egyes történelmi iskolák a magyar katonák kegyetlenkedéseit állítják reflektorfénybe. Sok hősünk van, s legyünk rájuk büszkék. A közelmúltban Törökországban volt ünnepség, ahol Kmetty György és Guyon Richárd munkásságát méltatták.

Dr. Tilki Attila beszédében megemlékezett Bajcsy-Zsilinszky Endréről is, akinek a sírját kedden koszorúzták meg, s ő sem a szülőföldjén, hanem választókerületében, Tarpán alussza örök álmát.

- Ambrózy György mindig jól érezte magát Tuzséron, így jogosan nyughatnak itt földi maradványai. Jó lenne, ha a Hadtörténeti Intézettől visszakerülhetne az eredeti díszpolgári oklevél Tuzsérra tette hozzá befejezésül dr. Tilki Attila.

Az ökumenikus gyászertartás után katonák sorfala előtt kísérték utolsó útjára Ambrózy Györgyöt, s díszsortűz mellett helyezték örök nyugalomra.

Az újratemetésen részt vett a szintén Ambrózy György nevet viselő, a család egyik leszármazottja, aki érdeklődésünkre a következőket mondta.

- A nagyapám testvére volt Ambrózy György. Tizenöt éves lehettem, amikor meghalt, vagyis többször is találkoztam vele, de a hőstetteiről főleg a nagyapám mesélt nekem sokat. Tisztelettel emlékezünk rá, ugyanakkor büszkék is vagyunk bátorságára és munkásságára, ezért is írattuk rá a család nevében a koszorúra, hogy ,,tisztelettel és büszkeséggel.” Tuzsér fontos állomása volt életének, ezért örülünk, hogy a település megbecsüli és ápolja emlékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában