Nyíregyháza

2021.06.30. 18:25

Vállalkozásfejlesztés tőkebefektetéssel

Helyi vállalkozásoknak tartottak szakmai workshopot Nyíregyházán, szerda délután.

Fotó: Pusztai Sándor

Az alapos szervezés után újabb fejezet íródhatott a Nyíregyházi Városi Tőkealap történetében. Ősszel jelentették be, hogy az 5 milliárd forint értékű forráskeret vonzó befektetési lehetőséget kínál a munkahelyek megtartásának vagy bővítésének reményében. A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásba vette a tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, melyet az MFB Csoporthoz tartozó, a kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. működtet. Szerda délután a Tiszavasvári úti Technológiai Transzfer Központban tartottak részletes tájékoztatót az érdeklődőknek.

– Sokszor bebizonyítottuk már eddig, hogy befektetőbarát az önkormányzatunk. Folyamatosan az a törekvésünk, hogy minél több olyan fejlesztés valósuljon meg, ami növeli a versenyképességünket. A Nyíregyházi Városi Tőkealapnak az a célja, hogy a helyi gazdaság még jobban erősödjön általa. A befektetésösztönzés prioritást élvez, hiszen ez magával vonzza a színvonalas munkahelyteremtést és ezzel hosszútávon megtarthatjuk az itt élőket, a fiatalokat – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester, aki elmondta, hogy a város 88 hektáros területet vásárolt a déli ipari parkban a meglévő, a cégek révén már működtetett 127 hektáros terület mellé.

Az MFB Invest Zrt. növekedési fázisban lévő, tőkeigényes beruházás előtt álló kis- és középvállalkozások, nemzetgazdaságilag kiemelt projektek tőkefinanszírozásával is foglalkozik. A száz százalékos tulajdonukat képező Nyíregyházi Városi Tőkealap kezelését a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi.

– Ezzel a tematikus szervezeti konstrukcióval hét városban vagyunk jelen. Az 5 milliárd forint jegyzett tőkéjű, 12 éves futamidejű alap átlagos befektetési mérete 300 millió forint. Nyitottak vagyunk, a tőkealap bármelyik iparági szektorba befektethet abban az esetben, ha a vállalkozás megfelel a finanszírozáshoz szükséges uniós elvárásoknak. A célvállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez az alap, a befektetés révén a magasabb hozam elérése a közös cél – jegyezte meg Benke Ákos, a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A nagy érdeklődéssel kísért szakmai tájékoztatón a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. bemutatta, hogyan segítik a helyi vállalkozások fejlesztését, és pontosan milyen jellegű támogatásra számíthatnak az önkormányzat és a cég részéről.

Elhangzott, hogy az MFB Invest Zrt. elsősorban a régióban tradicionálisnak számító feldolgozóipar – azon belül a gumi- és műanyagtermékgyártás –, valamint a kereskedelmi és építőipari szektorokból számít a tőkefinanszírozásnak köszönhetően gyarapodni kívánó, jó potenciállal rendelkező vállalkozásokra.

– Az önkormányzat megbízásából a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. helyi közreműködő szervezetként hidat képez az alap kezelője és a cégek között. Kiemelt célunk, hogy a Nyíregyházára települni kívánó vállalatok igényeit maximálisan kielégítsük a befektetői folyamat első lépésétől az utolsóig. Főbb feladataink közé tartozik többek közt a már meglévő iparterületek folyamatos monitorozása, a befektetői igényekhez igazított legmegfelelőbb területek ajánlása és a beruházások megvalósításának segítése, szorosan együttműködve a helyi szervezetekkel, hatóságokkal – fűzte hozzá Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában