Bicaj-Ricsaj

2021.06.04. 14:00

Vidám feladatok a biztonság jegyében

A koronavírus-járvány megnehezítette a jelentkezők dolgát, de óriási volt az érdeklődés.

MI

Fotó: Sipeki Péter

Gyönyörű napsütéses idő fogadta az iskolásokat a Bicaj-Ricsaj Közlekedési Csapatverseny első napján a sóstói fürdő és a tó területén. A kétnapos játékos, ugyanakkor kihívásokkal teli megmérettetés célja, hogy bővítse a gyerekek közlekedési ismereteit, ezzel is növelve a biztonságukat. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett csapatversenyről Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára mesélt lapunknak. Elmondta, várakozáson felüli volt az érdeklődés, de a koronavírus-járvány nem könnyítette meg sem a szervezők, sem a jelentkezők dolgát.

Ügyességi és bolondos feladat

– A felkészülés nehéz volt a járvány miatt, és az elektronikus pályázatok beadását is akadályozta. Voltak olyan csapatok, amelyek félúton szálltak ki a versenyből, hiszen a pedagógus vagy a gyerekek megbetegedtek, így nem tudták az első vagy a második fordulót teljesíteni. Ettől függetlenül tíz csapat bejutott az országos döntőbe, de még egy kiesett betegség miatt – ismertette az előzményeket az alezredes, aki a két versenynap kihívásairól is mesélt.

Fotó: Sipeki Péter

– Az első napon két helyszínen kell helytállniuk a gyerekeknek. A feladatok a korábbi évek megmérettetéseihez hasonlóak, de igyekeztünk némi változatosságot csempészni a programba. Az egyik helyszínen a vízi közlekedéssel kapcsolatos ismereteikről adhatnak számot a diákok, míg a fürdő területén egy kerékpáros ügyességi és bolondos pálya várja őket. Az utóbbinál tandem- és chopperkerékpárral, valamint lépődeszkával kell teljesíteni a szakaszt, majd egy normál biciklire átülve haladnak végig az iskolások az ügyességi pályán. Ez a feladat az idén meglehetősen nehéz, kíváncsian várjuk, lesz-e olyan, aki hibapont nélkül végigmegy rajta. Az első nap végén fürdőzésre is lehetőségük nyílik a diákoknak, hogy kipihenhessék a fáradalmakat. A verseny második napján a Vöröskereszt és a megyei rend­őr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának állomásain csapnak össze a csapatok. Az egyik kihívás egy KRESZ-teszt, ahol a közlekedési ismereteiket mutathatják be a fiatalok, illetve egy nagy felkészültséget igénylő kihívás is vár rájuk: a verseny első fordulójában egy projektfeladatot készítettek, s a második nap egyik legnehezebb pontja ennek megvédése, ami hasonlít a diplomamunkák bemutatásához. Ilyenkor mindig kíváncsiak vagyunk, hogy a remek pályaművek mennyire tükrözik a diákok, és mennyire a pedagógus tudását, hiszen minden évben akadnak pillanatok, amikor nehezen hisszük, hogy az iskolások munkáját tartottuk korábban a kezünkben – tette hozzá Szikszai Tihamér, akitől azt is megtudtuk, nagyon népszerű programelem a kerékpárszerelés.

Élvezik a szerelést

– Egy szándékosan elrontott kerékpárt kell újra menetkésszé varázsolniuk. Korábban defektes biciklit javítottak a fiatalok, ami szintén hasznos, ugyanis sokan nem tudják, mi a javítás pontos menete. Az sem baj, ha valakinek nem sikerül a feladat, mert mindent megmutatunk nekik, így az eredménytől függetlenül sajátíthatják el a szereléshez szükséges tudást – fejtette ki az alezredes, majd hangsúlyozta: senki sem távozik üres kézzel, ugyanis az értékes nyeremények, a serleg mellett mindenki kap egy ajándékcsomagot.

Tóth László, a mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskola tanulója az idén vesz részt először a csapatversenyen. Kérdésünkre elmondta, kicsit szoknia kell a légkört, és nem gondolta, hogy a csapat eljut a verseny ezen szakaszáig.

– A kerékpáros ügyességi verseny nehéznek tűnik, és nagyon várom a vízibiciklizést is. A második versenynapon az ügyességünk helyett a tudásunkat kell megcsillogtatnunk a teszteken, de úgy gondolom, álljuk majd a sarat, mert a megmérettetés előtt sokat készültünk a feladatokra, és szerintem jól ment a felkészülés – bizakodott Tóth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában