Határtalanul

2021.06.04. 15:01

Vissza szeretnének menni

Sok iskola vesz részt évek óta a Határtalanul programban.

JG

Magyarországi diákok Erdélyben

Forrás: Illusztráció / Mediaworks

A Határtalanul a nemzeti összetartozás operatív programja, amelynek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

– Már a kezdetektől pályáztunk és mindannyiszor nyertünk is – mondta Oláh János, a Balkányi Szabolcs Vezér Általános Iskola és AMI intézményvezetője.

– Nekem személy szerint is szívügyem Erdély, és fontosnak tartom, hogy lehetőleg minden magyar ember minél fiatalabb korban eljusson Székelyföldre, lássa azokat a gyönyörű tájakat, találkozzon az ott élőkkel, személyesen lássa a magyar történelem helyszíneit. Ez nagymértékben hozzájárul a nemzeti tudat kialakulásához. Hatalmas élmény a hetedikes gyerekeknek, akik évről évre ilyenkor döbbennek rá, egy határ elválaszt ugyan minket, de Erdélyben ugyanolyan magyar emberek élnek, mint amilyenek mi vagyunk.

Erdély a fő cél

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye is rendszeresen részt vesz a programban.

– Bár most egymás után két év is kimaradt a pandémia miatt, korábban több csoportot is el tudtunk juttatni Erdélybe, és a jövőben is szeretnénk pályázni – tudtuk meg Veres László intézményvezetőtől. – Elsősorban Erdély az úti cél. A kirándulásokat mindig egy nagyobb felkészülési időszak előzi meg, amikor a gyerekek összegyűjtik a meglátogatandó tájegységek, települések nevezetességeit, majd visszatérve kiértékelik, mit is láttak, tapasztaltak. A beszámolókból folyamatosan azt hallom vissza, milyen hatalmas élmény volt szembesülni a diákoknak azzal, hogy tőlünk több száz kilométerre magyar ajkú és érzelmű emberekkel találkoztak. Ezzel is erősödik bennünk a nemzeti összetartozás tudata.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában