Nyíregyháza

2021.06.21. 16:17

Vörös kód figyelmeztetést adtak ki Nyíregyházán!

Az átlagos folyadékbevitel duplájára is szükség lehet ilyen időben.

Fotó: Máté János

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és intézményei – kiemelten a szociális és egészségügyi intézmények – fokozott figyelmet fordítanak a rászoruló személyekre és családokra, különös tekintettel az extrém időjárási viszonyokra.

Az Önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartósan fennálló hőségriasztás miatt a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65/E. § (3) bekezdése alapján a Szociális Ügyekért Felelős Államtitkár 2021. június 21-én 8.00 órától 2021. június 24. 8.00. óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést.

A Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztálya tájékoztatása szerint a diszpécserszolgáltatás feladatait Nyíregyházán a Periféria Egyesület látja el. Az egyesület diszpécser szolgálata bármilyen segítségkéréssel 24 órán át hívható a 42/504-618 telefonszámon. Az Egyesület utcai szolgálatainak munkatársai az extrém hőségben naponta, hétvégén is felkeresik az ellátási területükön lévő hajléktalanokat, segítséget nyújtanak a rászorulók részére. A diszpécserközpont előzetes jelzése alapján – a Vörös Kód ideje alatt – a bentlakásos intézmények kötelesek az intézménybe érkező hajléktalan személyeknek, rászorultaknak életük és testi épségük megóvásához szükséges mértékben a pihenés lehetőségét, valamint a kiszáradás megelőzése érdekében folyadékot biztosítani.

Az Egyesület ügyfelei részére megfelelő mennyiségű ivóvizet és információs szórólapot biztosít, közérthető tanácsokkal a kánikulai időszakra. A szórólap tartalmazza azon helyek listáját, ahol az ügyfelek menedéket találnak a hőség elől, a városban fellelhető ivó kutakat és az Észak- alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat telefonszámát. A szolgálat munkatársai szükség esetén az adott helyzetnek és az ügyfél állapotának megfelelően, a diszpécserszolgálattal közösen gondoskodnak az ügyfél intézményes elhelyezéséről.

Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság tanácsai hőségriasztás idejére

Bárkinél előfordulhat, hogy a tartós meleg, a kánikula, vagy a nem megszokott hőség az emberi szervezetben jelzéseket ad, vagy egészségi panaszokat okoz. Főleg akkor kell ilyen szokásostól eltérő kellemetlenségekre, megbetegedéseket előre jelző tünetekre számolni, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, vagy/és nem figyelünk oda az időjárási szélsőségekre!

Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, akiknél a tartós meleg esetében nagyobb odafigyelés szükséges. Ilyenek például

- újszülöttek, csecsemők és a fiatal kisgyermekek,

- 65 évnél idősebbek,

- szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők,

- tartósan ágyban fekvők, akiknél nem megoldott a megfelelő szobahőmérséklet.

A magas hőmérséklet okozta tünetek, esetlegesen előforduló megbetegedések:

- bőrkiütések,

- fejfájás, szédülés,

- fáradtság, gyengeség,

- végtaggörcs,

- hirtelen ájulás, eszméletvesztés,

- kimerülés,

- mellkasi fájdalmak,

- stroke.

Alapvető tanácsok:

I. Lakását, tartózkodási helyét (zárt térben való tartózkodása esetén) tartsa hűvösen. Nappal sötétítsen, éjszaka szellőztessen. A meleget adó elektromos berendezéseket és meleget leadó fényforrásokat is kapcsolja ki. Ha tud, zuhanyozzon, fürödjön többször, langyos, hideg vízben. A hűtő borogatás is segíti a testhőmérséklet megfelelő szinten tartását.

II. Ha az utcára, közterületre kell mennie, tervezze meg, hogy merre megy, árnyékos útvonalon menjen, útközben akár órákra is iktasson be klimatizált helyiségeket, ahol pihenjen meg. Vigyen magával vizet! Feleslegesen ne induljon el, a halasztható feladatokat tegye át más időpontra.

III. Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, ásványvizet. A folyadékfogyasztás legyen állandó és nem szabad szomjúság okozta tünetekre várni! Az átlagos folyadékbevitel duplájára is szükség lehet ilyen időkben (felnőttek esetében akár 4-5 liter).

IV. Öltözzünk szellősen, világos és bő ruhákba, amelyek természetes alapúak legyenek!

V. Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát, állatokat! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, zárt térben.

 

- Nyíregyháza MJV Sajtószolgálata -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában