Kelet-retró

2021.07.20. 16:00

45 millió gyufaszálból épült a tiszalöki parlament

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. július 20., kedd

Épül a sóstói falumúzeum

A Sóstó területén lévő, skanzennek kijelölt területen az idén, mégpedig az elmúlt napokban teljes erővel megindult a szabadtéri falumúzeum építése. A skanzen céljára tervbe vett 8 katasztrális holdnyi területből egyelőre 3 hold az, mely hamarosan benépesül.

A falumúzeum épületeinek kivitelezője a Nyíregyházi TEMPÓ Szövetkezet. Olyan szakmunkásokat tudtak a múzeum rendelkezésére bocsátani, akik kiválóan ismerik a régi építési módot, és teljes pontossággal, kiváló minőségben építik újra a jellegzetes évszázados építési technikát őrző épületeket.

Első fázisként a skanzenben a szatmári és a rétközi tájegység épületeit emelik. Most a Jánkmajtisról beszállított épületet építik, nagy műgonddal. Ez az idén elkészül, csak a tetőfedő munka marad hátra. Pendelykémény, füstölő és más népi építési érdekességek készülnek a házban. Még ebben az esztendőben elkészül a Garbolcról beszállított tyúkgóré és a málésgóré is. A helyszínen van már a Vámosorosziból Nyíregyházára került magtár és a tiszakóródi szárazkapu.

Zsindelyes lesz az ugyancsak 1971-ben elkészülő rétközi ház, amelyet Beszterecről hoztak a sóstói skanzenbe. Az idén állni fog a nyírlugosi depó, a szatmári csűr, és néhány kisebb építmény. Beszállították a skanzenbe a Garbolcról származó tőkéskaput, amelynek érdekessége, hogy bunkós vége sorompóhoz hasonlít. Ilyenről írt Móricz Zsigmond az Életem regénye című könyvében.

Az épületek befedésére a jövő év kora tavaszán kerül sor, mert ehhez a munkához különleges anyagokra lesz szükség. Így zsindelyből 5000 szükségeltetik, de ezenkívül zsúpra, gyékényre is szert kell tenniük az építőknek. A házak berendezése eredeti bútorokkal a jövő év tavaszának programja. A mostani helyzet teljesen reálissá teszi a múzeum ama szándékát, hogy a sóstói szabadtéri falumúzeumot a jövő esztendő május 1-jén megnyitja.

1991. július 20., szombat

45 millió gyufaszálból épült a tiszalöki parlament

A tiszalöki polgármesteri hivatalban kapott helyet Gábor Mihály László helybéli nyugdíjas ajándéka. Az idős makettező 15 évi munkája és 45 millió gyufaszál áll a Parlament makettjében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában