Beregdaróc

2021.07.29. 20:00

A beregi hímzés nagykövete volt

Sukta Bertalanné-emlékkiállítás nyílt Beregdarócon.

JG

A kiállítás első látogatói

Fotó: Jernei Gábor

A település középkori udvarházában már évek óta látogatható a Sukta Bertalanné beregi keresztszemes hímzéseiből összeállított tárlat. Ezt kibővítve mutatták be kedden délután ugyanezen a helyszínen a Sukta Bertalanné-emlékkiállítást, hiszen Erzsike néni ez év tavaszán sajnos elhunyt.

– Vele és a munkáival Beregdaróc egy kincset kapott, és ezt az értéket nekünk kötelességünk megőrizni. Az általa alkotott beregi keresztszemes

hímzések elvitték a térség hírét a nagyvilágba. Az ő munkássága is hozzájárult ahhoz, hogy a beregi keresztszemes hímzés bekerült a megyei és a nemzeti értéktárba – mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.

Sukta Bertalanné neve összeforrt Beregdarócéval. A település középkori udvarházában már évek óta látogatható a beregi keresztszemes hímzéseiből összeállított tárlat.

Kincset kaptak

– Erzsike néni termében mindennap rácsodálkozhatunk arra, milyen csodálatos alkotásokat tud létrehozni az ember – mondta a megnyitón Tánczos László, Beregdaróc polgármestere. – Köszönettel tartozunk családjának, hogy az eredeti tárlat anyagát tovább bővítette, és ezt most a nagyközönségnek is bemutathatjuk.

– Nem egyszerű ilyenkor megszólalni, hiszen évtizedekre visszatekintő személyes kapcsolat fűz Erzsike nénihez – kezdte gondolatait Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke. – Nagyon sok közös tervünk volt még, amelyeket sajnos már nem tudunk megvalósítani. Kézzelfogható az a szellemiség, amelyet Sukta Bertalanné képviselt. Vele és a munkáival Beregdaróc egy kincset kapott, és ezt az értéket nekünk kötelességünk megőrizni. Az általa alkotott beregi keresztszemes hímzések elvitték a településünk és a térség hírét a nagyvilágba. Az ő munkássága is hozzájárult ahhoz, hogy a beregi keresztszemes hímzés bekerült a megyei és a nemzeti értéktárba. Itt azonban nem állunk meg, és azon fogunk dolgozni, hogy hungarikummá nyilvánítsák.

– Hiszem azt, hogy Erzsike néni most is itt van közöttünk, és talán kicsit el is csodálkozik azon, hogy ennyien eljöttünk – emelte ki Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere. – Az ő sorsa szorosan összefonódott Beregdarócéval. Hatalmas örökséget hagyott ránk, ebben a teremben a keresztszemes hímzésekkel együtt jelen van a hit és a magyarságunk is.

Könyv is készül

Az eseményen lánya is megemlékezett Sukta Bertalannéról.

– Azon szerencsés emberek közé tartozott, akiknek a munkája volt a hobbija – mondta Sukta Erzsébet. – Mindig mondogatta, ezt csak szeretettel lehet csinálni. Édesanyámat a hímzés kikapcsolta és megnyugtatta. Mindig örökmozgó volt, szeretett tevékenykedni, alkotni, a meglévők mellett új mintákat is tervezett. Köszönöm, hogy végighímezhettem vele az életemet, és azt is köszönöm, hogy ennyien eljöttek, akik szerették őt és a munkáit.

A megnyitón elhangzott, az Értékes Barangolás Határokon Át pályázat keretében könyv is készül Sukta Bertalanné életéről és munkásságáról. A beregdaróci emlékkiállítás augusztus végéig látogatható a középkori udvarházban hétköznapokon 10 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában