Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.18. 15:30

A fiatalok hasznára válik a nyári diákmunka

A szakemberek, pszichológusok szerint a munkára nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

MJ

Gallyazni, tiszafát irtani kimondottan fiúknak való feladat | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

Amíg a szocializmusban a nyári építőtáborok voltak divatban egészen a rendszerváltásig, manapság a fiatalok szívesen vállalnak egy-két hónapra idénymunkát cégeknél, de legfőképpen az önkormányzatoknál. Az építőtáborok és a nyári diákmunka között azért van egy nagyon fontos különbség: az előbbinél ingyen várták el a részvételt – több kárt is okozott, mint hasznot –, manapság viszont a fiatalok a napi 6 órás munkaviszonyuknak megfelelően (ami a mezőgazdaságban 8 óra is lehet) tisztességes pénzbeni juttatásban részesülnek.

Hogy megnézzük, mit és mennyit dolgozik ma egy önkormányzati diákmunkás, két vidéki településre is ellátogattunk.

A szakemberek, pszichológusok szerint a munkára nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Persze érdemes figyelembe venni, hogy bár játékos feladatok elvégzésére akár egy 2–5 éves is képes, önálló munkavégzésre viszont 10-11 éves kortól válik leginkább alkalmassá egy fiatal. A munka értékét és értelmét pedig a felnőtté válás kezdetén ismeri fel ténylegesen, ezért is gyakorlat, hogy nyári vagy idénymunkára 15-16 évnél fiatalabbakat nem alkalmazhatnak a cégek, az önkormányzatok, akkor is kizárólag szülői engedéllyel.

A „fizikai” sem megerőltető

Az idén összesen 11 tanuló munkájához kaptak bérkeretet, ezeket osztották szét temető- és parkgondozási, adminisztrációs vagy éppen intézményi kisegítő munkára, kaptunk tájékoztatást Napkor jegyzőjétől, Tömpéné Orosz Anitától, amikor bejelentkeztünk, hogy az imént taglalt gyakorlatot személyesen is megnézhessük. Egyenesen Nagy István munkavezető csapatához irányított, akik a Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ hátsó udvarában, a jól felszerelt futballpálya szomszédságában tevékenykedtek éppen.

– Ez a 16 évesekből álló generáció még nem igazán van hozzászokva a munkához, de elég hozzá néhány nap, és máris megfigyelhető a változás. Hozzám általában fiúk jönnek, éppen a fizikai munka miatt, de a szülők érdekeit is tiszteletben tartva nem az a cél, hogy kizsigereljük, kimerítsük a diákmunkásainkat. Az viszont csak hasznukra válik, hogy emberek között, valós munkaszituációkban lehetnek, amivel még némi pénzt is keresnek – magyarázta Nagy István elénk sietve, és már vitt is a „brigádjához”, Nagy Leventéhez, Krikk Gergőhöz és Pogácsás Nándorhoz. Eredetileg négyen lennének, de az egyikük betegség miatt kénytelen volt otthon maradni.

Gallyazni, tiszafát irtani kimondottan fiúknak való feladat | Fotó: Pusztai Sándor

A három 16 esztendős fiú először került a hivatalhoz, ugyanakkor így hárman már régi haverok. – Nem megterhelő a munka, amit ránk bíznak, a dolgozók is nagyon rendesek velünk, csak a nagy meleget viseljük kicsit nehezen – mondták el egyöntetűen.

Aznap, július 16-án a tiszafáktól szabadították meg a területet, de korábban a sportpályát locsolgatták, vagy éppen a községi közkifolyóknál térköveztek, a jövő héten pedig a helyi újságot kézbesítik a lakosságnak.

Munka reggel hattól

Még nem döntöttek a 75 ezer forintnyi keresményük sorsáról, egyedül Krikk Gergő vágta rá, hogy ő bizony egy komolyabb szupermotorra gyűjt. Mindennap reggel 6 órától veszik fel a munkát, és délben már mehetnek haza. – Délutánonként legfőképpen kialusszuk magunkat, utána összejövünk a haverokkal. A hétvégén némi strandolás is belefér Nagykállóban, Leveleken, feltéve, ha nem kell besegíteni otthon, a kertben vagy a ház körül – magyarázták.

Apagyon is igazi sikertörténet az önkormányzatnál a nyári diákmunka. Ott 25 főre kaptak keretet a munkaügyi központtól, de negyven hely is kevés lett volna. Hét tanulót osztottak be júliusra, 18-at pedig augusztusra, mert a diákok a nyári gyakorlataik miatt ilyen beosztást kértek.

Szilágyi Tibor és Jászter Bálint a kedvünkért sétáltak be a polgármesteri hivatalba a munkaterületükről. Tibor már egyetemista Debrecenben, s ha végez, magyar–történelem szakos tanárként szeretne elhelyezkedni. Bálint tavasszal ballagott el a nyíregyházi Széchenyi István-technikumból, és ősztől a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanul kereskedelmet és marketinget.

Csak gyorsétterembe ne!

– Mindenfélét csinálunk, amire a községnek éppen szüksége van, korábban festettünk, ma pedig a csütörtöki vihar utáni, útakadályt képező faágakat szedtük össze – magyarázta a szabadidejében olvasni és horgászni szerető Tibor, aki 2016 óta minden nyáron a helyhatóságnál vállal nyári munkát. Azt is elárulta, hogy a keresményéből az iskoláztatás költségeit igyekszik majd kipótolni. Bálint nem tagadta, hogy a pénzét általában szórakozásra fordítja, de most, mivel egyetemre megy, arra is félrerak valamennyit.

– Egy ideje délutánonként edzeni járok, a haverokkal is szívesen töltöm az időt, és szombaton jöhet egy kis buli. Mindent szívesen megcsinálok, amire kérnek, egyedül gyors­étteremben nem dolgoznék, mert abba egy hónapig belekóstoltam – árulta el a hivatal három éve hűséges diák­munkása. Arra mindketten határozottan igent mondtak, hogy lehet-e egy ilyen helyzetben tényleges munkatapasztalatot szerezni. Végül is kipróbálják magukat csapatmunkában, és megismerik egy munkahely légkörét, belső kommunikációját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában