Hőség

2021.07.01. 14:00

Akik nem bújhatnak el a hőség elől...

A hőségriasztás a munkaadókat is figyelmezteti.

CSA, JG, TG

Az építőiparban a kánikulában sincs megállás – épül a Tiszavasvári úti felüljáró Nyíregyházán

Fotó: Pusztai Sándor

A napok óta tartó forróság igénybe veszi az emberi szervezetet, a sok folyadékfogyasztás mellett legalább kétóránként érdemes kifújnia magát mindenkinek az árnyékban, vagy aki teheti, egy hűvös helyiségben. Bizonyos szakmákban ilyenkor sem állhat meg az élet, és dolgozni kell, akár kint a szabadban, a tűző napon.

Ilyen például az építőipar vagy a mezőgazdaság, ahol a munkaadók felelőssége a dolgozók védelme. A munkáltató dönthet úgy, hogy csökkenti a forróságban

eltöltött munkaidőt, de ez nem kérhető rajtuk számon. Mindenesetre védőitalról és extra pihenőidőről gondoskodni szoktak.

A szabadban, tűző napon végzett fizikai munka igencsak igénybe veszi a szervezetet. – Gyakran mondogatom mostanában, hogy vagy mi gyengülünk, vagy az időjárás keményített be, de egyre kevésbé bírjuk a meleget, délre teljesen kikészülünk – árulta el nevetve Gyimesi István, aki ácsként a legnagyobb nyári forróságban is kénytelen dolgozni. A nagykállói Na-Szu Építőipari és Kereskedelmi Kft. vezetője arra azonban mindig odafigyel, hogy csapata biztonságban legyen, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy hőségriadó idején maximálisan betartsa és betartassa az előírásokat.

– Néhány évvel ezelőtt még megtehettük, hogy a hőségriadó alatt hamarabb kezdünk dolgozni, hogy a legmelegebb órákban ne kelljen a tetőn egyensúlyoznunk, de ma már egyre kevésbé hajlanak erre a megrendelők. Marad a jól bevált rendszer, óránként tíz percre árnyékba húzódunk, ahová tudunk, viszünk magunkkal hűtőt, hogy ne a napmeleg vizet igyuk, 11 és délután kettő között pedig igyekszünk inkább épületen belül dolgozni, ha lehet. Az elmúlt napokban legalább hatvan fok volt a tetőn, ­néhányunknak hólyagosra égett a keze, lába, de ezt tulajdonképpen már megszoktuk. Az biztos, hogy nekem a fiúk épsége az első, a ta­nulógyerekekre ilyenkor sokkal jobban oda kell fi­gyelnünk, nem hiányzik, hogy leszédüljenek valahonnan – tette hozzá Gyi­mesi István.

Éjszaka sem jobb a helyzet

A nyíregyházi Vela Kft. Pazonyi utcai üzeme hat péket foglalkoztat. Mint azt Lakatos Tibor ügyvezető lapunknak elmondta, a pékek ugyan éjszaka dolgoznak, de olyankor sem mozog a levegő, s nagy a meleg.

– A sütőtérben megszorul a levegő, nem ritka, hogy az ottani hőmérséklet eléri a negyven fokot. Ezt a helyiséget nem lehet klimatizálni, mert az a sütőipari termékek minőségének nem tenne jót – tudtuk meg Lakatos Tibortól.

Az ügyvezető hozzátette, a pékek munkarendjén változtattak, most nem ragaszkodnak a nyolcórás műszakhoz. – Hideg ásványvízzel igyekszünk csökkenteni a kollégáink hőérzetét, serényen dolgoznak a ventilátorok is, valamint lehetőségük nyílik arra, hogy az üzem más, hűvösebb helyiségeiben egy picit felfrissüljenek a nálunk dolgozó pékek – fogalmazott Lakatos Tibor és hozzátette, a cég pékségeiben az eladók klimatizált, légkondicionálóval felszerelt üzlethelyiségekben szolgálják ki a vevőket.

A nyíregyházi Lángos Oázis üzemeltetője azt mondja, őket a hőség nem viselte meg.

Nagy melegben kis forgalom

– Nálunk mindig meleg van – mondta Bárány Gergő –, függetlenül attól, kint milyen a hőmérséklet. Ez a 37-38 fokos kánikula emiatt minket annyira nem visel meg. Az üzlethelyiség viszonylag kicsi, ha kinyitjuk a hátsó ajtót, hamar kialakul a huzat, ami enyhíti a meleget egy kicsit. Ha kell, bekapcsoljuk a klímaberendezést is, és gyakran ülünk ki az udvarra ebédidőben, vagy ha kevesebb a vendég, és a megszokottnál több hideg vizet iszunk. A hőségnek egy dolog miatt nem örülünk: ilyenkor a legtöbb ember kint van a strandon, vagy vízparton keresi az enyhülést, hiába vagyunk a belvárosban, erősen lecsökken a forgalmunk. Ha az időjárást nézzük, akkor kint tomboló nyár van, ha a mostani forgalmunkat, akkor az inkább a januárt idézi.

A tizenhét éves Jeney Sára a nyíregyházi Aquarius Élmény- és Parkfürdő egyik büféjében dolgozik diákmunkásként. Mint azt az Arany-gimnázium tanulója lapunknak elmondta, most, a kánikula idején nincs egyszerű dolguk, ettől függetlenül nagyon jól érzi magát az ideiglenes munkahelyén, ahol jó a csapatszellem. – A feladatom viszonylag sokrétű: hol hátul, az előkészítőben, hol elöl, az asztaloknál vagyok, de a konyhai munkába is besegítek – sorolta a diákmunkás, aki hozzátette, a legnagyobb ellenségük a forróság.

– Odabent több ventilátor is működik, illetve egy hidegszóda-csapot bármikor használhatunk, emellett a normálisnál több szünetet is kapunk, hogy kimehessünk levegőzni, lehűlni, felfrissülni egy kicsit. A főnök nyomatékosan felhívta a figyelmünket, hogy ha valamelyikünk rosszul érzi magát, azonnal szóljon neki – mondta lapunknak Jeney Sára, akitől megtudtuk, hogy a diákmunkából szerzett pénzből szeretne nyelvvizsgázni és a jogosítványt megszerezni. – Szeretnék önállósodni, nemsokára elkezdődik a nagybetűs élet, ahol egyedül kell majd boldogulnom – fogalmazott a diáklány.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában