A CT kiszűri

2021.07.07. 13:51

„Alattomosan, tünetek nélkül növekszik...”

A tüdőrák leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban elvégzett műtét.

KM

A vizsgálat fájdalommentes, és csak pár percet vesz igénybe

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: Máté Krisztián

Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daga­na­tos betegség, a tüdőrák. Ha­zánkban ez a vezető halálok, a legveszélyeztetettebbek pedig az ötvenévesnél idősebb dohányzó vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt.

Csökkenteni a halálozást

– A tüdőrák többnyire alattomosan, tünetek nélkül növekszik, ezért az esetek jelentős részében előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Emiatt van nagy jelentősége az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezte Magyar Tüdőrák Szűrési Programnak, melyhez oktatókórházunk pulmonológiai és a radiológiai osztálya is csatlakozott – mondta dr. Baranyai Beatrix.

– A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben a program keretében végzett alacsony sugárdózisú CT (LDCT) vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni – hangsúlyozta a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház (JAOK) radiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. – A programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára előzetes jelentkezés és időpont-egyeztetést követően alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel) végzünk szűrővizsgálatot.

A vizsgálat kellemetlenséget nem okoz, káros következményekkel nem jár, mindössze néhány percet vesz igénybe és ingyenes. Feltétele, hogy a jelentkező 50–75 év közötti legyen, a tüdődaganat jelét ne mutassa, jelenleg is dohányozzon (vagy 10 éven belül szokott le a dohányzásról), élete során 25 éven át napi 1 csomag cigarettát elszívott, az elmúlt 24 hónapban nem vett részt mellkas-CT-vizsgálaton, és 5 éven belül nem volt daganatos megbetegedése, tüdőműtéte.

Időpont egyeztethető

A programban az alacsony dózisú CT-n túl kiegészítő vizsgálatként fluid biopsziát is végezhetnek az ebbe beleegyező pácienseknél bizonyos, a szűrést később kiegészítő tumormarker-vizsgálatok érdekében. A program célja a korai stádiumban felfedezett esetek számát és a jelenlegi 17 százalékos operabilitási rátát növelni, és csökkenteni a mortalitást, azaz a tüdőrák miatti halálozást.

A vizsgálatot a JAOK CT-laboratóriumában (sebészeti tömb, földszint) munkanapokon végzik el. A vizsgálathoz időpont-egyeztetés szükséges! Előjegyzés kérhető hétfőtől Ajler Attiláné koordinátortól – hétfőn, kedden és szerdán 8 és 9 óra között – a 20/665-2382-es telefonszámon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában