Vadászat

2021.07.11. 07:00

Aranyérmes szellembak a tiszai ártérről

Az elejtendő őzbakok fényképét vagy videóját felteszik az internetre is, így a vadász tudja, mi vár reá.

MML

A kömörői Petőfi Vadásztársaság idei őzbaktrófeái. Jobbról a második a 665 grammos

Forrás: M. Magyar László

Az idei megyei őzbaktrófea-mustrán az érdeklődők láthatták a kömörői Petőfi Vadásztársaság kiállított agancsai között azt is, amelyik a 665 grammjával aranyérmes lett.

Elégedett a társaság, a vendég

– A vadásztársaságunk működése óta ez a legnagyobb őzbaktrófeánk – mondta el érdeklődésünkre Gyújtó Attila vadászmester. – Magunk között csak szellembaknak neveztük el az állatot, amit azért ennek ellenére előzetesen sikerült jól feltérképeznünk, ismertük a paramétereit, tudtuk, hogy értékes trófeája van.

– Kitapasztaltuk már a szokásos útvonalát is. A Tisza partján lévő kiserdőből járt ki a zabtáblán keresztül a töltésig. Feltérképeztük, hova kell állnunk, hogy szeles időben ne érezzen meg bennünket. Végül egy szlovák vendégvadász ejtette el Baráth Barna hivatásos vadász kíséretében. Baráth Barna egyébként 42 éve dolgozik hivatásos vadászként a vadásztársaságunknál. Sokat köszönhet neki a tagság. (A 69 esztendős Baráth Barnával készült interjúnk a 2021. június 28-i számunkban jelent meg Az irodának fordított hátat a természetért címmel – a szerkesztő.)

– A homokos területeken működő vadásztársaságok szakemberei közül többen panaszkodtak, hogy nem jöttek azok a súlyok, amikre számítottak. Mi nem panaszkodhatunk, hiszen formára szép, állagát tekintve ugyanakkor sűrű agancsokat tudtunk mérlegelni a területünkön elejtett őzbakoknak köszönhetően. Úgy gondolom, az idei eredmények láttán elégedett lehet a vadásztársaság, de elégedettek lehetnek a vendégek is.

Fotó, videó az interneten

– Egyébként túlnyomórészt magyar vendégeink voltak, akik főleg a személyes kapcsolatok révén vadásztak nálunk. Új kezdeményezésként az elejtendő őzbakok fényképét vagy videóját feltesszük az internetre is, megosztjuk a közösségi médiában, hátha valakinek megtetszik valamelyik vad, s jelentkezik nálunk, hogy el szeretné ejteni. Ennek a módszernek egyre nagyobb sikere van, hiszen a vadász előre tudja, hogy tulajdonképpen milyen trófeáért is utazik több száz kilométert.

Hadd öregedjenek az őzbakok

Vajon kell majd kérni pótelejtést is? – kérdeztük a vadászmestert.

– Lenne érdeklődés több őzbakra is, de úgy gondoljuk, hagynunk kell egy kicsit ­megöregedni az őzbakokat. Még egy éve sem vagyok vadászmester, kell egy kis idő, hogy átlássam az egész gazdálkodást, átfogó képet kaphassak a területünkön lévő vadállományról. Nem akarjuk a fiatal őzbakok számát csökkenteni, mert ha kimaradna egy generáció, az nagy gondot jelentene... – tette hozzá befejezésül a szakember.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában