Horgászat

2021.07.10. 07:00

Az igen! Kapitális szörny akadt horogra!

A kapitális ponty mellett sikerült még pár szebb bajszost is fogni a túra folyamán.

MML

A tükörponty súlya 21 kilogramm felett volt

Forrás: Szabó Gergő archívuma

Szeretnek új vizeket felfedezni a horgászok, hiszen roppant kíváncsiak arra, ismeretlen terepen mennyire tudnak helytállni, mire elég vajon ügyességük és tudásuk, horogra tudják-e vajon csalni a még nem ismert horgásztó kapitális halait. A Fehérgyarmaton élő Szabó Gergő egy számára addig még ismeretlen horgásztavat keresett fel a közelmúltban.

A tükörponty súlya 21 kilogramm felett volt
Fotó: Szabó Gergő archívuma

Mélység és tisztaság

– Aki ismer, jól tudja, hogy imádom a bányatavakat és a nehéz terepeket. A napokban egy olyan bányatóra látogattam el egy hétre, ahol még nem jártam, de már nagyon régóta el akartam jutni oda. Nem túlzás, ha úgy fogalmazok, hogy az ország egyik legnehezebb pályája várt reám. Óriási mélységek, víz alatti fák, bokrok, kagylótelepek, teknősök, rákok, édesvízi medúzák, gyönyörű színezettel rendelkező nagy pontyok és hát az a kristálytiszta víz... – mindezek jellemzik az ecsédi Vég-tavat, ami Heves megyében a Mátra lábánál található.

– Az ecsédi Vég-tó a bányászatnak köszönhette születését, hiszen az 1950-es és 1960-as években több helyen is lignitbányászat folyt az országban, többek között Ecséden is. A bányászat 1968-ban véget ért, de a rekultiváció nem teljes egészében valósult meg a vízzel borított részeken. A területet 9 db kristálytiszta vizű forrás kezdte el feltölteni, így alakult ki idővel a mai formájában látható tó. Mivel elég kevés anyagot tudtak visszatermelni az egykori bánya területére, így megmaradtak az óriási mélységek, amik a tó egyes részein 30 méternél is mélyebbek lehetnek. A tó átlagos mélysége 15 méter, a meder rendkívül változatos, helyenként hirtelen akár 8-10 métert is mélyül alattunk.

– A tó iható tisztaságú vízzel rendelkezik, rengeteg természetes táplálék található meg benne, amiből a legkiemelkedőbb a vándorkagyló, ami a vízben élő pontyok egyik fő tápláléka – mutatta be a tavat érdeklődésünkre Szabó Gergő.

– Nem titkolt szándékom volt, hogy már az első ottani horgászatomon tarthassak egy nagy testű ecsédi „kincset” a kezemben egy fotó erejéig. Minden túrámon szinte az a cél, hogy egy igazán nagy testű pontyot tudjak fogni mindig, a helyi viszonyokhoz mérten.

Csónakra is szükség volt

– Ezúttal szerencsésen indult a túrám, mivel 24 óra elteltével a második halam egy 21 kilogramm feletti gyönyörű, sötét tónusú nagy tükörponty volt. Hosszú ideig kellett fárasztani, még csónakra is szükség volt, végül egy kemény és férfias küzdelem után sikerült az öreg harcost a szákba terelni, amit nehezített a nagy hullámzás is. A kapitális ponty mellett sikerült pár szebb bajszost is fognunk még a hét folyamán. A legtöbb kapás 7-9 méteres mélységből érkezett, csakhogy ebben a mélységben nagyon aktívak voltak a rákok és a törpeharcsák, s ez nehezítette a bojlis horgászatot. Ezért ezeken a helyeken használtam tigrismogyorót is Venom Secret Cream vagy mangó pop up csalival, s mindez rendkívül jól működött. A túrám során a Jankovich Krisztián által készített bojlik közül most a Venom BCN és a Venom Mangó kapott leginkább szerepet, illetve mint már említettem, ezeknek a bojliknak a pop up csalijait is teszteltem.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában