Kopjafát avattak

2021.07.10. 16:58

Az összetartozást tovább erősítették

Testvértelepülésekről is érkeztek vendégek Baktalórántházára.

KM

Fotó: Pusztai Sándor

Tavalyról elhalasztott rendezvényt pótolt a helyi önkormányzat. A trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező programsorozat csütörtökön késő délután tárogatózenével indult. Tekintettel a vendégekre és a múltidézésre, a Himnusz után a Székely himnusz is felcsendült.

Személyes tragédiák

Nagy Lajos polgármester köszöntőjében elmondta: – Mindenkinek jár a köszönet, aki bármit is tett a rendezvény megvalósulásáért. Jánosi-Borsos Attila, Gyergyócsomafalva korábbi alpolgármestere újból bizonyított fafaragómesterként: a már álló székelykaput és kopjafát is ő készítette éppen tíz esztendeje. A mostani kopjafaegyüttes is a keze munkáját dicséri.

A határon túli testvértelepülések vezetői szenvedélyes beszédükben felidézték nagyszüleik életének tragédiáját, akik az elcsatolt országrésztől függően egyik napról a másikra más ország állampolgáraivá váltak a történelem viharos útján. Kovács Sándor országgyűlési képviselő az összetartozás erejére, a megmaradásra helyezte a hangsúlyt, kiemelve az emberi kapcsolatok fontosságát. Személyes élményeivel idézte fel, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít a határokon túli magyarság erejének.

Az új kopjafát a leleplezése után megáldották és megszentelték a történelmi egyházak helyi vezetői. Nemzeti színű szalagok felhelyezésével, virágokkal, gyertyákkal emlékeztek a házigazdák és a vendégek.

Az irodalmi műsorban közreműködött Báki Lászlóné, Oroszné Pompár Judit, Szabó Sándor és Erdő Zoltán tárogatóművész. Este a kastélymúzeum szabadtéri színpadán Buzogány Béla Színházának művészei Sasvári Sándor Jászai Mari- és EMeRTon-díjas magyar színművész, énekes vendégszereplésével a Magyar Ige című zenés előadást mutatták be.

Pénteken a Dégenfeld Kastélymúzeum rendezvénytermében Molnár Zsolt Trianon-kislexikon című bővített tartalmú, gazdagon illusztrált könyvét ismerhették meg az érdeklődők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában