Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.01. 20:00

Búcsú az eldobható műanyagoktól – Ezeket a dolgokat nem lehet forgalmazni a jövőben

Bár a tilalom júliusban életbe lép, még hosszú hónapokat kell várni a műanyagok eltűnésére.

MI

Lebomló váltja az eldobható műanyag dobozokat és evőeszközöket

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt: július 1-jétől betiltják az egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását, az erről szóló kormányrendelet nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ennek értelmében nem lehet majd forgalmazni a fültisztító pálcikákat, műanyag evőeszközöket, szívószálakat, tányérokat, italkeverő pálcákat. Szintén betiltják a léggömbök plasztik tartópálcáját, az expandált polisztirolból készült ételtároló edényeket, az ebből az anyagból készült italtárolókat és poharakat, azok fedelével együtt.

Megmaradtak a szokások

Nem forgalmazható a jövőben a könnyű műanyag hordtasak, melynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. Az oxidatív úton lebomló műanyag termékek (ezek olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amik oxidáció révén előidézik a műanyag mikroméretű részecskékre lebomlását – a szerk.) szintén tiltottak lesznek. Haladékot kapott azonban a nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár, ami 2023. január elsejéig forgalomban maradhat. Cikkünkben utánajártunk, milyen változásokat eredményezhet az új rendelet, s a szolgáltatók felkészültek-e az alternatív eszközök használatára.

Balogh Zoltán, a Nyírpapír Kft. kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta, a pandémia alatt megnőtt az eldobható műanyagok forgalma az ételkiszállítás miatt.

– Átalakult a vendéglátás, és most, a nyitás után is megmaradtak ezek a szokások, a vendégek továbbra is előszeretettel választják a házhoz szállítást.

A hatályba lépő tilalom a gyártóra és az első forgalomba hozóra vonatkozik, ők nem árulhatják tovább a műanyagokat, a kereskedők viszont igen, ameddig tart a készlet.

– A vendéglátósok emiatt felhalmozták az eldobható eszközöket, ezért még hosszú hónapokat kell várni, mire ténylegesen eltűnnek a forgalomból – tudtuk meg Balogh Zoltántól, aki a műanyagokat kiváltó edényekről is beszélt.

Áremelkedés várható

– Az alternatív eszközök ára sokszorosa a műanyagokénak, de rengeteg megoldás van: léteznek cukornádalapú termékek, de újra megjelent a szalma szívószál is. A vendéglátósok azonban kiszámolták, hogy egy kitelepült rendezvényen majdnem annyiba fognak kerülni a műanyagmentes edények (tányérok, kávéspoharak), mint a bennük lévő étel és ital. A levesek tárolása már némiképp nehezebb feladat, de erre is lehet különféle bevonatokkal ellátott papíredényeket használni, ugyanakkor furcsa módon a klasszikus műanyag levesestálak egy része a piacon maradhat, a „habosított” dobozoknak viszont búcsút inthetünk – tette hozzá a kereskedelmi igazgató.

Úgy véli, a műanyagokat helyettesítő eszközök magas ára miatt áremelkedésre kell számítani, hiszen a vendéglátósok és egyéb szolgáltatók valószínűleg beépítik a díjszabásba a magasabb költségeket.

– Az is előfordulhat, hogy ösztönzik majd a helyben fogyasztást, hogy kicsit csökkenjen a kiszállítás forgalma, de ez nehezebb feladat lesz – tekintett a jövőbe Balogh Zoltán.

A vendéglátósok mellett az italautomaták üzemeltetői is használtak eldobható műanyag eszközöket, de többségük már a júliusi tilalom előtt áttért a környezetbarát poharak alkalmazására.

Győri László, a Nyír-Ital­automata Kft. ügyvezető tulajdonosa elárulta, az egyszer használatos műanyag termékek helyettesítésére ­eldobható papírpoharakat, sőt szintén papírból készült keverőpálcikákat is lehet kapni.

– A pálcikák tömörített papírból készülnek, hogy az italok ne áztassák el őket. A lebomló poharak súlya kissé nagyobb, mint a hagyományos, plasztik társaiké, de ez a legtöbb italautomata működését nem befolyásolja. Egyes automaták ejtik a poharat, ezek üzemeltetésére elhanyagolható mértékben hatással lehet a váltás, de a karos rendszerű gépeknél nem okozhat gondot az átállás – ismertette a műanyag poharak alternatíváit Győri László, akit az átállás költségeiről is kérdeztünk.

– A papírpoharak és -pálcikák többe kerülnek majd plasztik társaiknál, de ez a különbség szerintem nem jelent komoly terhet a cégnek – zárta gondolatait az ügyvezető tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában