Dombrád

2021.07.24. 20:00

Egyre népszerűbbek a Tisza-parti üdülők

Élénkül a megyei nyaralópiac.

TG, KO

Fotó: illusztráció: shutterstock

Júniusban 78–362 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a nyaralóövezetekben található lakóingatlanokat. Vásárosnaményban éves összevetésben 17 százalékkal, Dombrádon 59 százalékkal, Nyíregyházán 14 százalékkal mentek feljebb az átlagos négyzetméterárak, Tiszavasváriban és Tiszalökön viszont stagnáltak – derül ki az ingatlan.com lapunkhoz eljuttatott kimutatásából.

Nagyobb az érdeklődés

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás tavaly megakadt, nyaralók piaca erősödött – állítja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki a nyaraló­övezetek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei piacát vizsgálta.

A szakember szerint a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az eladó nyaralók iránti keresletet figyelembe véve a legnépszerűbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken az átlagos négyzetméterár idén júniusban 78–362 ezer forint volt a kínálati oldalon, többségükben drágulás ment végbe egy év alatt.

A településeket nézve kiderül, hogy a Tisza-parton található Dombrádon az idén június elején négyzetméterenként átlagosan 105 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat, ez pedig 59 százalékos áremelkedésnek felel meg éves szinten. Vásárosnaményban 17 százalékkal 153 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. A megyeszékhelyen, Nyíregyházán pedig 362 ezer forintra, 14 százalékkal emelkedett. Tiszalökön és Tiszavasváriban nem változtak az árak az egy évvel korábbihoz képest, így előbbi településen 92 ezer, utóbbin 106 ezer forint volt.

Mindegyik elkelt

– Olyannyira népszerűek a nyaralóink, hogy most nincs is köztük eladó – tájékoztatta lapunkat Dombrád polgármestere. Harsányi László szerint a koronavírus lehet a fő oka annak, hogy megyeszerte népszerűbbé váltak az üdülési célra vásárolható ingatlanok. A településvezetőtől megtudtuk, tavaly még 10-15 nyaraló volt náluk eladó, de mára ezek mind elkeltek.

– Érdekesség, hogy az egyik értékesítésre váró ingatlant egy fővárosi testvérpár vásárolta meg, akik itt voltak a Tiszán vízitúrázni – említette Harsányi László, aki kiemelte, az önkormányzat is sokat tesz azért, hogy a dombrádi Tisza-part minél népszerűbb lehessen. – Megoldott a szemétszállítás, rendben tartjuk a nyaralóövezetet, megfelelő az infrastruktúra, sőt az üdülőtulajdonosok kedvezményt is kapnak a strandbelépő árából – sorolta Harsányi László, aki hozzátette, pályázati forrásból a strandon hamarosan megépül egy játszótér, szociális blokkokat is kialakítanak majd, ahol a turisták helyi termékeket vásárolhatnak.

– A távlati tervek közt szerepel még, hogy a strandon csónak, illetve vízibicikli bérlésére is lehetőség nyíljon – tekintett előre Harsányi László, akitől azt is megtudtuk, hogy van olyan üdülőtulajdonos, aki Dombrádról jár be a megyeszékhelyre dolgozni.


Tartogathat meglepetéseket a piac

– Korai lenne még azt hinni, hogy újra régi virágkorát éli az ingatlanpiac. A használt lakások eladása kúszik lassacskán felfelé, a támogatott hitelek hajtják felfelé a piacot. Egy-egy hirdetésből nem lesz eladás is, így a valós adásvételeket az irodák látják, mi azt tapasztaljuk, hogy csak az vesz lakást, akinek az élethelyzete megkívánja. Befektetési céllal kevesen vásárolnak ingatlant, a nyaralókat pedig egy más szegmensbe sorolnám. Köztudott, hogy megyénk soha nem vetélkedhetett a Dunántúllal vagy Tokaj-Hegyaljával sem, ahol látványosan elindultak a nyaralóövezeti infrastrukturális beruházások. Örvendetes, hogy a fejlesztésekbe megyénk több települése is becsatlakozhat, így mindenképp tartogathat meglepetéseket a jövőben ez a piac is – osztotta meg tapasztalatait Horváth Sára, a Balansz Ingatlaniroda tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában