Nyíregyháza

2021.07.23. 15:28

Életmentő készüléket kapott szerkesztőségünk

A félautomata defibrillátor készen áll arra, hogy segíteni tudjunk, ha baj van.

BM

A gép jelzi azt is, mikor kell sokkolni | Fotó: Csáki Alexandra

Lapunkban rendszeresen – és jó érzéssel – adunk hírt azokról a laikus hősökről, akik tudtak és mertek életet menteni, akik az időben megkezdett mellkaskompresszióval hozzájárultak ahhoz, hogy családtagjuknak, ismerősüknek, de akár egy teljesen ismeretlen embernek is esélyt adjanak a túlélésre, az életre.

Ehhez bátorság is kell, hiszen a legtöbben attól félnek, még nagyobb gondot okoznak. A netalántán eltört borda azonban meggyógyul, a szív és az agy vérellátásának fenntartása jelenti a túlélést. Ezt tanultuk meg csütörtökön a szerkesztőségben, ahol átvettük az új félautomata defibrillátort. Gyakoroltuk, hogyan kell az eszméletlen embert stabil oldalfekvésbe helyezni, megtanultuk, milyen ritmusban kell a 30 mellkasnyomást és 2 befújást elvégezni.

Pontos instrukciókat ad a gép

– A mellkas közepén, a szegycsont alsó felén, 5-6 centi mélyen, percenként 100-120 nyomás, két összekulcsolt tenyérrel, nyújtott könyökkel – hallhattuk az oktatáson, és Félixen – így neveztük el – ki is próbáltuk tízen a csapatból.

A gép jelzi azt is, mikor kell sokkolni | Fotó: Csáki Alexandra

Majd előkerült a készülék, amilyen kicsinek tűnik, annál okosabb. Nagyon pontosan, lépésről lépésre, jól érthetően adja az instrukciókat, mit kell tennünk a használatakor, hová kell helyezni a tappancsokat, mikor végez ritmusanalízist, majd a villogó gomb jelzi, leadható a sokkolás. Ha szükséges, újabb mellkasnyomásra utasít. A képzés végén abban mindannyian egyetértettünk, nagyon fontos ismeretekkel lettünk gazdagabbak, de bízunk benne: nem lesz szükség arra, hogy élesben is hasznosítsuk.

A Mediaworks Hungary Zrt. 19 félautomata újraélesztő készüléket helyezett ki a szerkesztőségekbe, hogy ne csak saját munkatársaiknak, hanem veszélyhelyzetben másoknak is szakértő segítséget nyújthassanak.

Amikor beszámolunk lapunk hasábjain és hírportálunkon egy-egy sikeres újraélesztésről, a megmentett élet örömén túl a példa erejében is hiszünk. Bízunk abban, hogy másokban is megerősödik a hit és a bátorság, hogy segítsenek, ha a helyzet úgy hozza.

– Most mi is a tettek mezejére léptünk, szerkesztőségünkben felszereltünk egy defibrillátort, kollégáink megtanulták a kezelését. Vigyázunk egymásra, a betérő olvasóinkra, ügyfeleinkre. Természetesen azt kívánom, hogy soha ne legyen szükség a készülék alkalmazására, de ha mégis segíteni kell valakin, készen állunk rá – mondta Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában