agrometeorológia

2021.07.28. 09:39

Felfrissülést hozott ez az időszak a növényállomány számára

A kalászosok betakarítására jó idő járt a hét nagy részében.

KM

Fotó: illusztráció: pixabay

Mérsékelten meleg nyári idő, majd fokozatos felmelegedés jellemezte július utolsó harmadának első napjait, eleinte szórványos csapadékkal. Az időszak kezdetére alaposan visszaesett a hőmérséklet, szelídült a forróság: mindenütt 30 °C alatt maradt a napi csúcsérték, s többnyire csak a hét legvégére közelítette meg, vagy érte el újra – tájékoztatott a Debreceni Egyetem Precíziós Növényter­mesztési Szolgáltató Központja.

Közleményükben az írják, növényállományaik számára is felfrissülést hozott az időszak, bár a hét elején napi 1–2 milliméter közé visszaeső párolgási ráta ismét 4-6 milliméter köré emelkedett. Ezúttal sem hullott ugyan mindenütt bőséges, áztató csapadék, de több körzetben mérhettünk újra 10 milliméter feletti mennyiséget. A hét második felében egyre szárazabb levegő érkezett fölénk, így ahol megázott a talajfelszín, ott is gyors kiszáradás következett a gyökérzónában.

Igényelték a vízpótlást

A kalászosok betakarítására jó idő járt a hét nagy részében, a csapadék után gyorsan száradó felszínen akadálytalanul folyt az egyébként jó minőségű gabona aratása. A fokozódó aszályban a kapások és a zöldségfélék folyamatosan igényelték a vízpótlást, a virágzásban lévő kukorica és késői napraforgó számára kritikus fontossággal bírt most a jó vízellátottság. A kiskertek növényeinek a rendszeres öntözés mellett sekély talajműveléssel kedvezhettek a gazdák, így a nedvesség megőrzése mellett az intenzíven fejlődő gyomok visszaszorítása egy menetben megtörténhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában