vihar

2021.07.16. 12:14

Gyökerestől tépte ki az almafákat a vihar Nagykállóban

Több mint háromezer almafát döntött meg, illetve csavart ki tövestől a földből a csütörtök kora esti vihar Katona Zoltán nagykállói gyümölcsösében.

TG

- Fél hat körül ért ide a vihar, ami nem tartott tovább 20-25 percnél. Még az esőt és a kevés jeget csak-csak elviselték volna a fáink, de a több mint 150 kilométer/órás széllökéseket nem. Ahogy elment a vihar, azonnal kimentem az ipari park melletti gyümölcsösünkbe, és a sírás kerülgetett, mikor megláttam a megdőlt fákat. Több mint 3000 fánkat „hajlított meg” a szél, de ami a legrosszabb, a kilencven százalékát gyökerestül kitépte a földből. Négy éve telepítettük ezeket a fákat, de már termők voltak, mivel szuperintenzív technológiával telepítettük és gondoztuk őket. Tavaly és tavalyelőtt elfagyott a termés, az idei almaszezont illetően azonban bizakodóak voltunk, de sajnos ezt csak csütörtök estig tehettük... – fogalmazott lapunk megkeresésére Katona Zoltán. A nagykállói gazda elmondta, a fákra, a gyümölcsre volt biztosításuk, de a speciális támrendszerre nem.

- Ez a támrendszer tartotta a fák törzsét, és erre építettük volna ki a jéghálót, de ez is oka fogyottá vált... A biztosításunk erre nem terjedt ki, itt egy 20 millió forintra becsülöm a kárt – tudtuk meg az elkeseredett gazdálkodótól, aki szerint fel kell arra készülnünk, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribban lesznek a csütörtökihez hasonló viharok.

- Lassan elfelejthetjük a száraz, meleg napok után érkező áztató esőket. Az utóbbi évek tapasztalata sajnos az, hogy egy kánikulai időszakot egy-egy tomboló vihar zár le – tette hozzá Katona Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában