Nyíregyháza

2021.07.01. 15:50

Hivatásuk a köz, a haza szolgálata

Kiemelkedő munkát végző kormány- és köztisztviselőket díjaztak a megyeházán.

Fotó: Szarka Lajos

– A köz- és a kormánytisztviselőket ünnepeljük július 1-jén, amikor köszönetet mondunk azért, hogy jól működik Magyarország, ebben pedig nagy munkájuk van mindazoknak, akik a településük, megyéjük, a köz, a haza szolgálatára szegődtek és esküdtek fel – fogalmazott Román István kormánymegbízott a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából rendezett megyei ünnepségen. A megyei kormányhivatal vezetője hangsúlyozta, a haza nem csak elvont fogalom, hanem mindaz, ami körülvesz bennünket.

Köszönet a kiváló munkáért

– Nagyon nehéz, de sikeres időszakon vagyunk túl, amikor mindenki megmérettetett, a közösségek, az egyének is. Olyan kihívással kellett szembenéznünk, amellyel korábban talán 100 évvel ezelőtt kellett szembesülnie az államigazgatásnak is– fogalmazott. Egy győztes csatán vagyunk túl, és kijelenthetjük, hogy az elmúlt másfél évben sikerült megfelelnünk a kihívásoknak – mondta. Román István emlékeztetett rá, a múlt héten már volt olyan nap megyénkben, amikor újabb fertőzést nem regisztráltak és szerdán volt az első nap, amikor az országban senki sem hunyt el koronavírus-fertőzésben. – Köszönet illet mindenkit, aki ehhez a munkához hozzájárult – tette hozzá –, és meg kell találni azokat az alkalmakat, amikor az áldozatos, kiváló szakmai munkáért köszönetet tudunk mondani.

Nélkülük nem működne az állam

Régi hagyomány, hogy öt kormánytisztviselő és öt köztisztviselő vehet át elismerést a megyeháza Bessenyei termében rendezett ünnepségen. A díjazottakra a munkahelyi vezetők tehettek javaslatot, s saját maguk között dönthetik el, ki kapja meg a kormányhivataltól és a Magyar Közigazgatási Társaság Megyei Tagozatától a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közigazgatásáért díjat.

– Megállunk egy pillanatra és a közszolgáltatás bármely területén dolgozók áldozatos munkájára gondolunk, mert enélkül nem tudna működni a magyar nemzet, az állam a társadalom, az emberek megelégedésére – mondta köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, és megjegyezte: minden évben egy kitüntetettre a megyei önkormányzat tesz javaslatot. Az elnök kiemelte a közszolgálatot vállalók elkötelezettségét, szakmai felkészültségét, amire a járványhelyzetben még nagyobb szükség volt mint korábban.

Szolgálat napi 24 órában

A koronavírus elleni védekezés során nyújtott magas színvonalú, példamutató szakmai munkavégzéséért kormánymegbízotti elismerő oklevelet vett át Balázsi Ildikó, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztály járványügyi osztályának osztályvezetője.

– Egy ekkora járványra nem lehet felkészülni, nem sejthettük, hogy az egész világon ilyen megbetegedési hullámot indít el. Az elmúlt másfél év a tanulás időszaka is volt a szakembereknek, a közigazgatásban, az egészségügyben dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek egyként kellett összefogni és maximálisan segítenie egymást, s ez olyan csapatot kovácsolt össze a különböző szakterületek között, ami példaértékű – fogalmazott lapunknak Balázsi Ildikó. A járványügyi osztály vezetője elmondta, kollégái, a járványügyi szakemberek gyakorlatilag a nap 24 órájában rendelkezésre álltak, részt vettek többek között a kontaktkutatásban, határozatok készítésében, szakmai tanácsadásban, a járványkezelési módszer kidolgozásában, majd a védőoltások szervezésében.

Megfékezték a járványt

– Így ez az elismerés nem elsősorban nekem, hanem minden kollégámnak szól, akiknek az elmúlt másfél évben nem volt olyan, hogy munkaidő, nem volt lehetetlen feladat, folyamatosan léptük át a teljesítőképesség határait. Egymást segítve mindent megtettünk, hogy a járványt legyőzhessük, minél többen gyógyuljanak meg, s váljanak védetté az oltások beadása után – utalt a kihívásokra és reményekre a szakember. – A munkánk nem ért véget, mert fontos, hogy a lehető legtöbben megkapják a vakcinát, ez az egyetlen módja a koronavírus-járvány leküzdésének. Ebben van fontos feladatunk – tette hozzá. Balázsi Ildikót megyei vezető védőnőként ismerték meg sokan, s mind megtudtuk, a két szakterület nem áll messze egymástól. Az 1900-es évek elején még komoly járványok tizedelték a lakosságot, Stefánia királyi hercegnő védnökségével Magyarországon 1915-ben alakult meg a védőnői szolgálat, s akik ezt a hivatást választották, azok a szociális elmaradottság, a szegénység, hátrányos helyzet és a járványok leküzdése érekében dolgoztak, s dolgoznak ma is.

Fotó: Szarka Lajos

– A védőnők alapvető feladata ma is a védőoltások szervezése, azok követése. Az életkorhoz kötött védőoltásokkal a gyermekkori járványos megbetegedések megszűntek Magyarországon, s ez döntően a védőnők elkötelezett munkájának is köszönhető – emelte ki Balázsi Ildikó, aki epidemiológiai képzéseken is részt vett, majd lett az osztály vezetője, s büszke minden kollégájára, azok elhivatottságára és szakértelmére.

Kitüntetettek

Bistyei Gézáné, dr. Petromán Viktória, Kunkli Gabriella, Szilágyiné Rischt Irén, dr. Tinku János kormánytisztviselők, valamint Csordásné Szikora Erzsébet, Mihalkó Zita, Nagyné Pataki Irén, Riczikné Palcsák Julianna, Kacsur Gábor önkormányzati köztisztviselők.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában