Fejlesztések

2021.07.02. 13:20

Jelentős vasúti fejlesztések várhatóak a záhonyi körzetben

Az utóbbi időszakban megnövekedett a Kínából érkező tehervonatok száma, s a kormány keleti nyitás politikájának köszönhetően az Ázsiából érkező vagonok száma az elkövetkező években emelkedni fog. Hogy ezt a többletforgalmat a záhonyi és az eperjeskei átrakó elbírja, hamarosan nagyszabású vasúti fejlesztések várhatóak a záhonyi térségben.

Fotó: DODO FERENC

- A kormány egy átfogó, infrastrukturális fejlesztésbe kezd, melynek része a vasútfejlesztés is. Szeretnénk Záhonyt, s ezzel együtt Magyarországot visszahelyezni Európa vasúti logisztikai térképére – mondta dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Záhonyban.

A rendezvényen jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki nyomatékosította: ki kell használni hazánk kedvező földrajzi elhelyezkedését.

- Két éve született meg a döntés arról, hogy Záhonyt újra felvirágoztatjuk, ehhez pedig a keleti nyitás politikája adja a megfelelő hátteret – emelte ki a Pénzügyminisztérium vezetője, majd hozzátette: a külföldi befektetők azért választják beruházási célpontnak hazánkat, mert kedvező az adókörnyezet, jó a földrajzi elhelyezkedésünk és az ország politikailag stabil.

- Az orosz és a kínai befektetők segítségével újra régi fényében tündökölhet Záhony – tekintett előre Varga Mihály.

A Máv-Rec Kft. tulajdonosa, Horváth László a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a fejlesztések végrehajtásának érdekében létrehozott CELIZ projekt két lábon áll. Az egyik a záhonyi átrakó felújítása, a másik pedig a kemecsei ipari park létrehozása.

- Az elmúlt időszakban több ezer kínai vállalkozást kerestünk meg, és eddig hatvan cég mutatott érdeklődést, de ez még csak a kezdet. Az orosz vasutakkal is sikerült megegyeznünk, így most már minden akadály elhárult a projekt sikeres megvalósítása elől – fogalmazott Horváth Lászó, a Máv-Rec Kft. tulajdonosa.

A rendezvényen jelen volt dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt.

- A mi korosztályunk kénytelen volt végignézni a záhonyi átrakó forgalomcsökkenését, de most újra itt a lehetőség Záhony és a térség felvirágoztatására. Az átrakók fejlesztésével új munkahelyek is létrejöhetnek, a kemecsei ipari park pedig újabb beruházásoknak adhat helyet – emelte ki az országgyűlési képviselő.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában