Hőség

2021.07.08. 11:30

„Jobban esne, ha 15 fokkal hűvösebb időben dolgozhatnánk, de nincs más választásunk...”

Védőitallal, sűrű pihenőidőkkel védekezünk a rekkenő hőség ellen.

KM

Az apagyi Szabados-Ok Kft. munkatársai újrafestették a megkopott burkolati jeleket Nyíregyháza belvárosának egyik gyalogosátkelőjén

Fotó: Sipeki Péter

Két lábon járva a földön el sem bírjuk képzelni, milyen lehet a rekkenő hőségben 60 méter magasban irányítani az emelődarut egy építkezésen. Azt persze tudjuk, hogy a mai korszerű, cseppet sem szűk fülkében a folyamatosan hűtő klímaberendezés elviselhetővé teszi ezt az egyébként nagy koncentrációt és figyelmet igénylő munkát, s persze azt is tudjuk, hogy ezeknek a daruknak bizonyos típusait könnyedén lehet távolról, informatikai rendszerek segítségével is vezérelni.

Első a dolgozó épsége

Az építőipari cégeknek, generálkivitelezőknek a hőségben a kétkezi munkásaikra kell figyelniük, ahogyan az Aktuál Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.-től megtudtuk, építési területeiken van úgy, hogy egyszerre 100-110 ember munkáját kell irányítaniuk, óriási felelősséggel.

– Munkavédelmis szakembereink ellenőrzik a biztonságos működést, a sisak használatát, ami elsősorban a balesetektől óvja meg a munkást, de most a napszúrás ellen is véd. A tartós meleg és a fizikai munka a szervezetben többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak (például a hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta) kialakulásának kockázatát. A nagy meleg hatására figyelmetlenség, fáradékonyság léphet fel, ami baleseti veszélyforrás a mi szakmánkban. Ugyanígy a nedves, csúszós kéz növeli a munkahelyi balesetek kockázatát. Nem fukarkodunk ilyenkor sem a pihenőidővel, sem a védőitallal – emelte ki Lápossi Attila, az Aktuál Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft. munkavédelmi vezetője.

– Azon túl, hogy sűrű pihenőidőt iktatunk be a napi munkába, akár hajnali ötkor is kezdünk, fontosnak tartjuk a munkavállalók cseréjét is, azaz a munkát úgy szervezzük meg, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak munkásaink a tűző napon, illetve a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban (11–15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos területen dolgozzanak. Az sem mellékes, hogy milyen anyagokkal, eszközökkel dolgoznak éppen, bizonyos munkafolyamatokat átmenetileg felfüggesztünk vagy átütemezünk, ha ez szükséges – jegyezte meg Lápossi Attila.

Rövidebb műszakok

Az útburkolatok festése is igazi kihívás a rekkenő hőségben, de az elmúlt hónapok fejlesztései sok feladatot adtak a szakembereknek. Szabados László, a Szabados-Ok Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, a kánikula okozta kellemetlenségeket leginkább a munkák átcsoportosításával lehet hatékonyan csökkenteni. – Korábban kezdjük a munkát, nem ritka, hogy már öt órakor a terepen vannak a kollégák, így mire elérkezik a legmelegebb időszak délután két óra körül, már végeztek is a szakembereink. A védőital és a fejfedő alapvető fontosságú, de több a pihenőidő is, hogy elviselhetőbb legyen a tűző napsütés – tudtuk meg Szabados Lászlótól, aki hozzátette: tennivaló van bőven, ha lehetséges, hétvégén festik az utakat, hogy ne zavarják a forgalmat.

– A műszakok most rövidebbek, és bár hétvégén nem közlekednek annyian, a kollégákat nemcsak a meleg, de gépjárművek is veszélyeztetik, ugyanúgy, mint a Közút munkatársait – tette hozzá.

Ha 15 fokkal hűvösebb lenne...

A nyírteleki származású Koselák Mihály háromfős brigádjával Oroszország debreceni főkonzulátusának megbízásából dolgozik a nyíregyházi Hatzel téren található kozák lovas szobor rendbehozatalán. Mint azt a 64 esztendős férfi elmondta, mindegy, hány éves az ember, a munkát bírni kell, „még ha ilyen kegyetlenül meleg is van”.

– Felperzseljük a térkövek közül kinövő fűcsomókat, és a szoborról letakarítjuk a madárpiszkot és az ilyen-olyan lerakódásokat, szennyeződéseket. Természetesen nekünk is jobban esne, ha 15 fokkal hűvösebb időben dolgozhatnánk, de nincs más választásunk. Amennyiben szeretnénk további megrendeléseket a mostani megbízónktól, el kell végeznünk a ránk rótt feladatot – fogalmazott Koselák Mihály, akitől megtudtuk, ebben a kánikulában napi 5 liter vizet legalább megisznak, és óránként minimum egy hosszabb pauzát is beiktatnak, olyankor megpihennek a szobor melletti terebélyes fa árnyékában.

Június közepe óta szedi a cseresznyét a két és fél hektáros ültetvényén Varga Ferenc, akinek a megyeszékhely melletti Vargabokorban van gyümölcsöse.

– Négy szedővel dolgozom, őket napi bejelentéssel foglalkoztatom. A felvásárlási áraknál már csak a forróság nehezíti meg jobban a dolgunkat – mondta a gazdálkodó. Hozzátette, reggel hat órakor kezdik a szedést, 9 óráig, ahogy lehet, „megnyomják” a munkát, majd ezután átállnak egy húsz perc szedés, 10 perc pihenéses munkamenetre.

– A szedéssel az időjárás miatt elcsúsztunk egy hónapot, így a korai fajták érése összecsúszott a késeivel. Az alkalmazottakra odafigyelek, biztosítok számukra elég vizet, ahogy elvárom, hogy a pihenőidejük alatt árnyékban legyenek – sorolta Varga Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában