Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.07. 07:00

Kamerák előtt szemetelnek Nyíregyházán is – milliárdos a kár

Olyanok is vannak, akik zsákszámra dobálják el a szemetüket az utak mentén.

VNA

20210413 Nyíregyháza ((4-es út mellett az M3 autópálya) fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország AZ UTAK MENTI ILLEGÁLIS SZEMÉT FELSZÁMOLÁSÁRA FÓKUSZÁL A HÉTEN A MAGYAR KÖZÚT.

Forrás: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

Mintha a világ legtermé­szetesebb dolga lenne kipakolni úton-útfélen a szemetet, úgy dobott ki több hulladékkal tömött zsákot egy férfi a kisteherautójából az M3-as autópálya budapesti kivezetőjénél található pihenőhelyen. Mindezt egy autós videóra vette, majd eljuttatta a közútkezelőnek, a felvétel látható a szon.hu portálunkon is.

Milliárdos károk

A Magyar Közút egyik újonnan kihelyezett, kifejezetten az illegális szemetelést megakadályozó kamerája egy másik hasonló esetet is rögzített a közelmúltban: egy kisbusz sofőrje húsz zsák építési törmeléket, ablaküvegeket és autógumikat rakott ki járműjéből illegálisan a Budapest–Csömör összekötő úton, az M0-s csomópont mellett. A videó alapján a társaság feljelentést tett a szemetelő ellen.

A közútkezelőtől megtudtuk: a közelmúltban kiépített kamerás megfigyelőrendszerük célja az illegális hulladéklerakók felszámolása, a szemetelők visszaszorítása. Első körben az illegális hulladéklerakással leginkább érintett 57 közúti helyszínen szerelték fel a kamerákat, melyek ha mozgást érzékelnek, azonnal értesítést küldenek az illetékes közutas mérnökségekre – az egyik ilyen eszköz rögzítette az utóbbi esetet is. A januárban megváltozott jogszabályok alapján egyes esetekben akár hároméves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők.

A Magyar Közút kiemelte: az utak mentén hagyott hulladék – a környezetszennyező és egészségkárosító hatásán túl – jelentős anyagi forrásokat is felemészt, hiszen azok összegyűjtése és biztonságos elszállítása évente országosan mintegy 1–1,5 milliárd forintba kerül.

Nyomravezető tanszer

Nem kell az autópályákig elkocsikáznunk, hogy találkozzunk ilyen problémákkal: a szemetelők gyakran kevésbé forgalmas helyszíneket választanak, hogy megszabaduljanak a felesleges lomoktól.

– Mint ahogy az ország valamennyi településén, így Nyíregyházán is gondot okoznak az illegális szemétlerakók, melyek leginkább a város külterületi részeire jellemzőek – mondta el lapunknak Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.

– Amikor a munkatársaink felfedeznek egy új, jogtalanul elhelyezett szemétkupacot, átkutatják a hulladékot és valamilyen nyomot keresnek, ami az elkövetőre utalhat. Ilyen lehet egy házhoz rendelt termék címzett csomagolása, csekkek és receptek, de olyannal is találkoztak már, hogy valaki a gyermeke régi iskolai felszerelésétől akart illegális módon megszabadulni, s mivel a kisdiák neve rajta maradt mindenen, nem volt nehéz felkutatni az elkövetőt.

Helyszíni bírság

– A város térfigyelő kamerarendszere szintén nagyban segíti a munkákat – emelte ki Bodrogi László.

– Már idén is sikerült a felvételek alapján lebuktatni olyan személyeket, akik illegálisan raktak le szemetet: az elkövetők autóval vitték el a helyszínre a hulladékot, a rendszám alapján megtaláltuk őket.

A tetten érés esetén helyszíni bírságot kapnak a szabálysértők, a hulladékgazdálkodási hatóság pedig a pénzbüntetésen túl a szemét eltakarítására vagy képzésekre is kötelezheti őket. Bodrogi László hozzátette: sokat dolgoznak azért, hogy minimálisra csökkenthessük az illegális hulladéklerakókat a városban, ezt a célt szolgálja a Hulladékkommandó, valamint ezért csatlakoztak a Tisztítsuk meg az országot! programhoz.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-buktatta-le-a-szemetelot-a-kamera-az-m3-ason-video-5202872/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában