Nyíregyháza

2021.07.23. 10:28

Kiderült a ponthatár: a többség jó hírt kapott

Az idén a gazdálkodási és menedzsment szakok voltak a legkere­settebbek a felsőoktatásban.

Forrás: illusztráció/mti

Ha nem is varázsütésre, de csütörtök 20 óra után nagyon sok, közel 110 ezer középiskolából elbal­lagott diák zsebében zörrentek meg a mobiltelefonok, kinek bomba jó, míg másoknak megnyugtató, rosszabb esetben könnyfakasztó üzeneteket közvetítve. A küldeményekből kiderült, hogy mely felvételizők kerülhettek be a régóta kiválasztott és remélt egyetemi és főiskolai szakokra.

Hogy a pillanat még emlékezetesebb legyen, hivatalos pontváró bulikat is rendeztek ingyenesen több nagyvárosban, a legnagyobbat a fővárosban, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusán. Lapunk is szeretett volna osztozni a sikeres felvételizők örömében, ezért három nyíregyházi diákot is kifaggattunk, milyen álmot dédelgetnek a jövőre nézve.

Csütörtökön kiderült, kik lettek az egyetemek és főiskolák boldog kiválasztottjai. Ki a telefonját fürkészte családi körben, mások a Pont Ott Partik hatalmas kivetítőin igyekeztek tájékozódni a ponthatárokról. Aki még így sem hitt a szemének, a felvi.hu oldalra is ellátogathatott, ahol minden tájékoztatást megadtak. Az idén is 500 pont volt az elérhető maximum: négyszázat hozhatott a középiskolai és az érettségi teljesítménye, és két kiemelt tantárgy, és még százat lehetett szerezni emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával, tanulmányi versenyekkel.

Megtaláltam benne magam

A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban végzett Poór Lilla otthon, családi körben várta az eredményt. Mint lapunknak előtte elmondta, két egyetemre, az ELTE-re és a Debreceni Egyetemre adta be a felvételi kérelmét, mindkét helyen a nemzetközi tanulmányok állt az első helyen magyar nyelven, a másodikon pedig a pszichológia.

– Hosszú időn át töprengtem, mit válasszak, és sokáig a pszichológia vonzott a legjobban. Mígnem 11.-ben a Debreceni Egyetemről egy előadó jött az iskolába, és felnyitotta a szemem a nemzetközi tanulmányok szakra. A szak leírását is olvasgatva úgy éreztem, megtaláltam benne magam. Szenvedélyes típus vagyok, érdekel a politika, az emberi jogok, így ez el is dőlt. A végzettség sokfelé kínál elhelyezkedési lehetőséget, és bízom benne, hogy menet közben az életpályámra is rátalálok. Családi érintettség nincs, a szüleim pedig megbíztak a döntésemben. Mivel 466 pontot tudtam összegyűjteni, kellemetlen meglepetés szerintem nem érhet. Ez jócskán fölötte van a korábban meghúzott ponthatároknak – tette hozzá minden túlzó magabiztosság nélkül. Lillát a főváros is nagyon vonzza már, egy barátnőjével készülnek albérletbe menni, és idejekorán böngészni kezdték a hirdetéseket. Szeretnének jó környezetben lakni, az iskolához közelebb, a többi pedig majd kiderül a most kezdődő hajrában.

Egy-két ponton is múlhat

Ifj. Kádár Péter a Krúdy Gyula Gimnázium után a Corvinus Egyetemen folytatná szívesen, leginkább a nemzetközi gazdálkodás, esetleg még a nemzetközi tanulmányok szakon. Hogy bebiztosítsa magát, a Budapesti Gazdasági Egyetemet is megjelölte, szintén nemzetközi gazdálkodás szakkal, ráadásul valamennyit angol nyelven.

– Az édesapám a jogot is latba vettette volna, de ahhoz nem voltak meg a kvalifikációim. Kölcsönösen kompromisszumot kötöttünk, és végül rám bízta a végső döntést. A megjelölt szakokat egyébként egy erős alapozásnak szánom, a mesterig még majd meglátjuk, hogyan tovább. Kicsit izgulok, mert kettővel van több pontom, mint ahol a Corvinus tavaly meghúzta a határt, úgyhogy nagy a tét, akár 1-2 pont is döntő kimenetelű lehet. Egyébként nem leszek egyedül, mert van osztály- és évfolyamtársam is, aki hasonló preferenciasort állított össze. Örülök, hogy Budapesten egy kis családi lakás vár. Korábban gyakran megfordultam a fővárosban, persze nem ismerem úgy, mint a tenyeremet, de nagyon vonz a nagyváros – magyarázta.

Széna vagy szalma?

Péter alighanem a szintén krúdys Szaszala Eszterrel is összefuthat majd, hiszen a jelentkezési lapjuk egészen hasonló.

– A nemzetközi gazdálkodás után én is a nemzetközi tanulmányokat jelöltem meg másodiknak angol nyelven, mert ha csak az utóbbi jönne össze, később onnan könnyebben át lehet jelentkezni az elsőnek megjelölt szakra. Egészen februárig orvosira készültem, de bele­gondoltam, hogy ahhoz több motiváció kellene, így váltottam. A külföldi kereskedés, a nemzetköziség és a nyelvek is vonzanak. Mivel 470 pontom van, nem látom elérhetetlennek a Corvinust sem, de nem állítom, hogy a ponthúzás napját nem izgultam volna végig. Két barátnőmmel albérletet szeretnék kivenni – az egyik akár csoporttársam is lehet –, és már ki is néztünk néhányat. A fővárost jól ismerem, és szeretem, a nagyvárosi léttel így biztosan nem lesz gond – nyilatkozta Szaszala Eszter.

Este negyed 9-re aztán kiderült, hogy Lilla az első, Eszter a második helyen megjelölt intézménybe jutott be, Peti pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen folytatja tanulmányait.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-pontszamitas-alapja-5252564/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában