Kelet-retró

2021.07.21. 16:00

Kincseket rejtett a nyíregyházi templom tornya

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

1971. július 21., szerda

Megmentik a tiszadobi tubustornyot

A Tiszadobi Községi Tanács fájdalommal tapasztalta, hogy a falu egyik rendkívüli érdekessége, a tubustorony kihasználatlanul romlik, pusztul. Kiváló érzékkel figyeltek fel erre az építményre, amely a XVIII. században épült, mégpedig helyben égetett téglából. Az épületet magtárnak használták régen, és éppen ezért az oldalát lőréshez hasonló szellőzőnyílások tarkítják. Ezekben galambok, más néven tubicák, tubuk laktak, innen a nem mindennapi név.

Az Országos Műemléki Felügyelőség megértette a tiszadobi patrióták kérését és megvizsgálta a tornyot. Ennek nyomán született a határozat: megmentik a ritka néprajzi és ipari műemléket. A NYÍRTERV kapott megbízást a tanulmányterv elkészítésére.

Az épület elkészülése után múzeumi célokat fog szolgálni. Tekintettel arra, hogy Tiszadob a megyében az egyetlen kimondottan halászfalu, mód nyílik majd arra, hogy a négyszintes toronyban bemutassák a foglalkozás ősi eszközeit: a terület a magyar Tisza-szabályozás egyik legérdekesebb vidéke. Ennek emlékei is itt kaphatnának helyet. Szó van a környék néprajzi, történeti anyagának kiállításáról is.

A tiszadobiak kezdeményezése tehát eredményt hoz. A tubustorony a jövőben újraépülve kínál majd lehetőséget egy új és érdekes tájmúzeum céljainak.

1981. július 21., kedd

Új iskola épül Balkányban

A Hajdú megyei Állami építőipari Vállalat dolgozóinak több mint ötven százaléka községekben él, ezért a vállalat vezetése még 1975-ben elhatározta, hogy kiemelten támogatja azokat a községeket, ahonnan naponta több mint nyolcvan dolgozó jár be a vállalat munkahelyeire. A vállalat vezetése együttműködési szerződést kötött Balkánnyal is, ahonnan naponta 134 dolgozó jár be.

Elhatározták, hogy a meglévő 6 tantermes iskola mellé új, 8 tantermes iskolát építenek. Az új építését májusban kezdte meg a vállalat és a tervek szerint ez évben elkezdődik benne a tanítás.

2001. július 21., szombat

Kincseket rejtett a nyíregyházi templom tornya

Kifogástalan állapotban lévő, felbecsülhetetlen értékű írásos leletre bukkantak a munkások, amikor lehozták 63 méter magasból, majd felnyitották a nyíregyházi evangélikus templom aranyozásra váró templomgombját. Javában folynak az evangélikus templom felújítási munkálatai, senki nem számított azonban arra, hogy a megszépülő egyházi épület tartogat meglepetést.

A már igen patinás, gondosan lezárt rézhengerben pergamenszerű tekercsekre és összesodort nyomtatott könyvecskékre bukkantak. 1822. szeptember 28. a dátuma annak a gyönyörű kézírású, latin nyelvű iratnak, amin Schulek Gáspár aláírása szerepel. 1753-ban kezdi és a maga koráig összefoglalja a gyülekezet történetét, felsorolja az egyházi tisztségviselők, lelkészek névsorát. A következő felújítás alkalmával, 1853-ban kelteződött a következő dokumentum, mely már magyarul íródott. Szerzője Riszdorfer János egyházi és városi jegyző.

Új társ az újabb rekonstrukció alkalmával, 1883-ban került a papirosok mellé. Található a dualizmus kortörténetéről hitelesen valló gondolatok mellett egyházi leltár, adat az evangélikus tisztségviselőkről, de jelentőséget tulajdonítottak Nyíregyháza népességének is. Érdekes, hogy hosszan foglalkozik a szerző a tiszaeszlári perrel, amit világtörténeti jelentőségűnek titulált a maga korában. Felsorolják azoknak a nevét, akik adományoztak a templomra, a lista az összegeket illetően is tételes. Kerültek a rézhengerbe jubileumi évkönyvek és beszédek.

A templomgombot 1883. július 29-én zárták le. És aztán jött két háború. A tető többször megrongálódott, az épületet is kikezdte az idő vasfoga. Az ízeltlábúaknak szerencsére csak a borítópapír ízlett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában