A magas átoltottságért

2021.07.27. 11:30

Már kérhető a harmadik oltás

A 60 év feletti még be nem oltottakat igyekeznek meggyőzni az oltás fontosságáról.

KM

Dr. Kiss Csaba oltás közben – hétfőtől otthon is ajánlják a vakcinát a 60 év felettieknek

Fotó: archív, Szarka Lajos

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország. Az új, agresszív delta vírusmutáns azonban több európai országban gyorsan terjed. Az operatív törzs a megelőzés érdekében Európában elsőként lehetővé teszi a harmadik oltást mindenkinek augusztus 1-jétől. Továbbá a még be nem oltott időseket is felkeresik a háziorvosok, s a 60 év feletti eddig még nem immunizált személyeket arra kérik, oltassák be magukat, s otthon is beadhatják a vakcinát. Heti rendszerességgel készül majd egy lista a még oltatlanokról, s ezt a háziorvosok is megkapják. A listán szereplőket a családorvosok, önkéntes orvosok és melléjük kirendelt orvostanhallgatók keresik fel. Az erről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg.

A megkérdezett háziorvosok lapunknak azt hangsúlyozták, nagyon fontos lenne, hogy minél előbb megérkezzen a pontos oltási protokoll, mert ez alapján tudják majd eldönteni, milyen vakcinát kapjon az, aki kéri.

– A praxisomhoz tartozó betegek, így a 60 év felettiek körében is igen magas az átoltottság, több mint 1400-an már megkapták a koronavírus elleni védőoltást – mondta el lapunknak dr. Balázsy Erzsébet főorvos. A vásárosnaményi háziorvoshoz több mint 2000 páciens tartozik, s úgy látja, az oltási hajlandóság még mindig nagyon változó.

A magas átoltottságért

– Van olyan ember, aki a negyedik megkeresésünkre is azt mondta, köszöni, nem kéri a vakcinát, sokan pedig már arról érdeklődnek, mikor kaphatják meg a harmadik adagot. Egyelőre várjuk a hivatalos, minisztériumi tájékoztatást arról, hogy melyik oltás után milyen vakcinát javasolnak, s ajánlhatjuk mi is a praxisunkhoz tartozóknak, mert megoszlanak a vélemények arról, hogy aki korábban mRNS-védőoltást kapott, az augusztus elseje után vektoralapút kapjon, illetve fordítva – jegyzete meg a családorvos, aki kiemelte: természetesen ahogy eddig is, az oltási munkában ezután is nagyon komoly munkát vállaltak s vállalnak a háziorvosok. Amennyiben személyesen, otthon kell felkeresni az embereket, ezt is megteszik annak érdekében, hogy minél magasabb legyen az átoltottság, a vírussal szembeni védelem.

Azzal kapcsolatban, hogy ebben a feladatban orvostanhallgatók is részt vesznek majd, dr. Balázsy Erzsébet azt mondta, a Debreceni Egyetem oktató háziorvosaként sok fiatal, leendő orvos gyakorlati oktatásában vett részt, így a magas szintű elméleti tudás mellett, amit már megszereztek, ez is egy olyan feladat lehet, amit jól hasznosíthatnak.

Még nincs oltási protokoll

– Miközben egy hét múlva ilyenkor már elvileg bárki kérheti a harmadik védőoltást, nem kaptuk meg az egységes oltási protokollt, azaz nem tudjuk, mire mit lehet oltani – osztotta meg lapunkkal aggályát dr. Kiss Csaba kótaji háziorvos, aki azt mondta, abban egységesnek látszik a szakma, hogy aki korábban két vektorvakcinát kapott, az harmadiknak már ne ilyen oltást kapjon, de jelenleg arról nincs információ, hogy másfajta oltóanyaggal oltható lesz-e.

Igen, a beteg állapotát, korábbi betegségeit mi ismerjük, és mi mondjuk ki az utolsó szót, ez nagy felelősség, amihez kell a szakmai útmutatás

– fogalmazott a doktor, s kitért arra is, többen kérdezték már a harmadik oltásról, de most csak arra kérik a pácienseiket, hogy e-mailben juttassák el adataikat a rendelőbe, amiből összeáll egy adatbázis. Ebből látni fogják, ki milyen vakcinát kapott korábban, mit olthatnak rá, és ennek ismeretében igényelhetnek oltóanyagot.

Én azoknak javaslom mindenképpen a harmadik dózist, akiknél az első két oltás nem váltott ki erős immunválaszt, s mivel nem lesz tesztelés, ezért akár saját költségre is végeztessék el az ellenanyagszint-mérést.

– Ha ez alacsony, akkor indokolt a harmadik dózis, s ez fokozottan igaz – elsősorban a vírusvariánsok miatt – a krónikus, a szív- és érrendszeri betegekre, 60 év felettiekre – sorolta a háziorvos, aki vegyes körzetben rendel, s páciensei körében több mint 60 százalékos az átoltottsági arány, ami nem rossz, ám a családorvos úgy látja, aki akart, már oltakozott.

– Nagyon magas a napi betegszámunk, csak ma 100 beteggel beszéltem telefonon, s többtucatnyian voltak a rendelőben is – utalt arra dr. Kiss Csaba, hogy leterhelt minden háziorvos. A szakrendelések még nem indultak be 100 százalékosan, így aki oda nem jut el, az is a háziorvoshoz fordul tanácsért.

Ajánlják a vakcinákat

Beszélt arról is a doktor, hogy még nem látják át, a mindennapi munkába hogyan lesz idő otthon felkeresni a 60 év feletti beoltatlan pácienseket, s akár helyben megoldani a vakcina beadását, mert minden esetben van fél óra kötelező várakozási idő. Azaz a rendelési időben ha házról házra járva beolt 14 beteget – mert az ampullát el kell oltani–, semmi másra nem marad és jut idő.

– Sem én, sem a háziorvos-kollégáink nem hagyták abba az oltás melletti érvelést.

Amikor olyan beteg érkezik a rendelőbe, aki még nem oltott, annak felajánljuk, elmondjuk, miért fontos ez.

– Valamelyik nap is sikerült meggyőzni egyiküket, be is regisztrált – jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy házhoz járó kampányt kell ­augusztus elsejétől folytatniuk, s ugyan ebben önkéntes orvos, orvos- és egészségtudományi területen tanuló hallgatók is részt vesznek majd, viszont dr. Kiss Csaba úgy véli, nem biztos, hogy egy ­vadidegen embernek sikerül az oltásról meggyőzni azokat, akiket a saját orvosuk sem ­tudott, de mindent megtesznek a minél magasabb védelem és átoltottság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában