viszlát maszk!

2021.07.06. 07:00

Maszk nélkül boltban, buszon, étteremben

A vendéglátósok forgalomnövekedést várnak attól, hogy védettségi igazolvány nélkül is beülhet bárki hozzájuk.

KO

Fotó: Sipeki Péter

Miután a beoltottak száma a múlt hét pénteken elérte az 5,5 milliót, megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, a kórházak és a szociális intézmények kivételével, ahol továbbra is maszkot kell hordani.

Igazolvány nélkül...

Nincs szükség igazolványra a vendéglátó üzletekben, szálláshelyeken, szabadidős létesítményekben és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeken. A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás száz főre, lakodalomnál a kétszáz fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedett, viszont nincs enyhítés a sportrendezvényeken, a zenés-táncos rendezvényeken, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és ezeken az eseményeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Visszatér a társasági élet

Végre-valahára nem takarta maszk a mosolygós arcokat a hétvégén a nyíregyházi Kedves Palacsintázóban sem, a felszolgálók a higiéniai szabályokra továbbra is betartják, de a maszkot már levetve dolgozhattak az étteremben, ahová szombattól védettségi igazolvány nélkül ülhettek be a vendégek. Az étteremnek nincs terasza, így a betérőktől muszáj volt eddig megkérdezni, hogy elvitelre rendelnek, vagy igazolvány birtokában helyben fogyasztanak.

– Visszakaptuk a vendéglátás savát-borsát, azt, hogy rámosolyoghatunk a vendégeinkre, akik jóízűen itt fogyaszthatják el rendelésüket, és akár visszajelezhetnek a kiszolgálás minőségéről, ételeink ízletességéről, és ami a legfontosabb: újra társasági életet élhetnek nálunk is – mondta el örülve a legfrissebb intézkedéseknek Kedves Mihály. Majd így folytatta: – Hozzánk sokan betérnek egy finom kávéra, egy jót beszélgetnek, aminek a végén hazavisznek vacsorára egy pizzát. A járvány alatt kihúzott minket a bajból, hogy rendelni lehetett, és házhoz szállítottuk, egy meglehetősen erős lábat építettünk ki, ami üzletpolitikánk szerves része lett, de bevételeink így is jócskán elmaradtak a pandémia előtti időszakhoz képest. A folyamatosan változó szabályok, a járványveszély megváltoztatták az emberek étterembe járási szokásait, s talán sokan meg is szokták a házhoz szállítás kényelmét, de reméljük, hamarosan visszatérnek hozzánk. Nem panaszkodunk, a törzsvendégeink nem hagytak cserben minket, s immár maszk és igazolvány nélkül, jó hangulatban beülhet bárki hozzánk, várunk mindenkit szeretettel – ismételte meg a lényeget Kedves Mihály.

A boltokban sem kell felvenni

Mint ismert, a pandémia kezdete óta a boltokban, a zsúfolt bevásárlóközpontokban mindvégig fontos szerepet játszott a járvány terjedésének visszaszorításában a másfél méteres távolságtartás és a maszkhasználat.

A boltokra vonatkozóan ez a szabályozás folyamatosan fennmaradt, sőt a harmadik hullámban négyzetméter-alapú korlátot is szabtak, amit most eltöröltek, tehát nem kell már megszámolniuk a bolti alkalmazottaknak a betérő vásárlók számát, bármennyien bemehetnek egyszerre az üzlethelyiségbe. Fekete Zsuzsa az egyik illatszerboltban dolgozik a megyeszékhelyen, a fiatal bolti eladóhoz szinte hozzánőtt a maszk az elmúlt másfél évben. Mint mondja, több hónapon át, ha nem is kedvelt, de mindennapos ruhadarabja volt a szájmaszk.

– A céges egyenöltözékünkhöz passzolt a viselet, igyekeztem feldobni a hangulatom egy-egy vidámabb, színesebb darabbal olykor-olykor. Amikor a legsúlyosabb volt a járványhelyzet, feltettem az FFP2-est, igaz, alig kaptam levegőt alatta a 8 órás munkaidőben, ám az egészségem fontosabb volt a komfortérzetemnél. Azóta mindkét oltásadagomon túl vagyok, remélem, kialakult a védettségem is, így egyelőre nyugodtan teszem le a szájat, orrot eltakaró textildarabot – jegyezte meg az eladó, aki szerint mindenki, még a gyerekek is kitartóan tolerálták a korlátozásokat, neki csak elvétve, nagyon ritkán kellett figyelmeztetnie a vásárlókat a szabályok betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában