Nyírpilis

2021.07.22. 18:00

Megismerték önmagukat

Az ösztönző program célja, hogy a fiatalok felnőttként is önkéntesek maradjanak.

VNA

A nyírpilisi gyerekeknek egy játékműhelyt szerveztek az önkéntesek | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter

A nyári eső miatt az általános iskola egyik tantermébe szorultak a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei és a helyi kisdiákok, de az épület így is visszhangzott a nevetéstől, a jókedvtől. A szervezet IfYou programja a fiatalok segítő táborával zárult: negyven önkéntes öt napon át nyújtott segítséget a Felzárkózó Települések program nyírségi helyszínein, valamint a karitatív szervezet fogyatékkal élőket gondozó intézményeiben.

Kell a felkészítés

Mezei Evelin szeptemberben kezdi utolsó középiskolás évét. Az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálat teljesítése miatt jelentkezett önkéntesnek a Máltai Szeretetszolgálathoz, de azután is velük maradt, hogy véget ért a kötelező ideje.

– Nagyon szeretem a gyerekeket, így számomra nem is volt kérdés, hogy olyan lehetőséget keresek, amelyben velük foglalkozhatok. Nagyon élveztem, hogy együtt lehetünk, a közös játékokat, amikor láttam, hogy milyen jól érzik magukat – mesélte lapunknak.

– Az önkéntesség alatt nagyon sok mindent megtapasztaltam, sikerült szinte az összes szegmensbe betekintenem, amellyel a szeretetszolgálat foglalkozik: voltam idősek otthonában, ételosztáson is. Az elmúlt néhány év alatt olyan dolgokat tudtam meg önmagamról, amiket azelőtt nem is sejtettem, és olyan problémákat oldottam meg, melyekre nem is gondoltam, hogy képes vagyok.

A nyírpilisi gyerekeknek egy játékműhelyt szerveztek az önkéntesek | Fotó: Sipeki Péter

– Szociológiát tanulok a Debreceni Egyetemen, a szakmai gyakorlatomhoz kellett megfelelő hely, így kerültem kapcsolatba a programmal – tette hozzá Jantek Viktória, egy másik önkéntes.

– Fantasztikus érzés, amikor segítünk valahol, és látjuk, hogy az emberek mennyire örülnek, ezért megéri önkéntesnek lenni. Nagyon sokat adott nekem ez a lehetőség az önfejlesztésben is. Az önkéntességtől empatikusabbak, türelmesebbek leszünk, és megtanulunk tisztelettel közeledni a többi emberhez. Egy-egy szituációban kiderül, hogyan tudunk csapatban dolgozni, kiből lehet vezető. Szeretek mindig mindent alaposan megtervezni, azonban az élet sokszor keresztülhúzhatja a számításainkat, az itt eltöltött idő pedig abban is segített, hogy spontánabb legyek, és kezelni tudjam ezeket a helyzeteket is.

– A program első lépése az volt, hogy elérjük a fiatalokat, és elmeséljük nekik, mivel foglalkozunk, mire számíthatnak, amikor önkéntesnek jelentkeznek – hangsúlyozta Molnár Tamás regionális koordinátor.

– Nagyon fontos, hogy soha nem engedjük őket terepre felkészületlenül, és folyamatosan lehetőséget biztosítunk arra, hogy megbeszéljék a tapasztalataikat. Az önkéntes munka során nagyon sok, nehéz körülmények között élő emberrel találkoznak, ami megviselheti őket, így tudniuk kell, hogy mire számíthatnak, és hogyan tudják feldolgozni a különböző helyzeteket. A hosszú távú célunk az, hogy ne csak a kötelező 50 órát töltsék nálunk a középiskolások, hanem továbbra is velünk maradjanak, egyetemi éveik alatt, felnőttként is. Nagyon jó érzés látni, hogy azok a fiatal kis srácok, akik néhány évvel ezelőtt felvették a szervezet egyenpólóját és még bizonytalanul tapogatózva próbáltak segíteni egy-egy rendezvényen vagy akción, most már fiatal felnőttként, magabiztosan mozognak ezen a területen.

Mivel a mai modern világban az interneten keresztül vezet az út a fiatalabb generációkhoz, az IfYou programban egy telefonos alkalmazást is létrehoztak. Az érdeklődők ezen keresztül megnézhetik, hogy hol és hogyan lehetnek önkéntesek a szeretetszolgálatnál, és néhány mozdulattal már el is indulhatnak ezen az úton.

Közösséghez tartoznak

– Három év alatt országosan 15 ezer fiatal csatlakozott a programhoz – emelte ki Hajdu Krisztina, a program szakmai vezetője.

– Legnagyobb eredményünk, hogy kiépült egy országos önkéntes ifjúsági hálózatrendszer, amely megadja a kamaszoknak a közösséghez tartozás élményét. Így akkor sem esnek ki a rendszerből, amikor leérettségiznek és egy másik városban kezdik el az egyetemi tanulmányaikat, automatikusan átkerülnek a helyi csoportba.

Az élethosszig tartó tanulás mintájára az élethosszig tartó önkéntesség csíráit igyekszünk elvetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában