Nyíregyháza

2021.07.03. 18:59

Mindenki a saját tanára és mestere

Oklevélátadó ünnepséget tartottak a Nyíregyházi Egyetemen.

Fotós: [email protected] +36305431120

Fotós: [email protected] +36305431120

Életük legfontosabb pillanatait élték át azok a végzős egyetemisták, akik szombaton vették át diplomájukat a Nyíregyházi Egyetem oklevélátadó ünnepségén.

Megérte az áldozatvállalás

– Minden végzős diáknak szívből gratulálok, hiszen most egy nagyon fontos útszakasz végére értek – kezdte köszöntőjét dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

– Büszkék lehetnek magukra, mint ahogy a szüleik is mindannyiukra. Amikor elsőéves egyetemi polgárként beléptek a campusra, még nem sejthették, hogy egy olyan kihívással kell majd szembenézniük, amire senki sem készülhetett fel. A pandémia megváltoztatta az egyetemi oktatást is. Egy olyan helyzetbe kerültek a hallgatók és az oktatók, amire korábban nem volt példa, de a diákok és a tanárok rugalmasságának és gyors reagálásának köszönhetően nem ment kárba az a rengeteg idő és energia, amit a tanulásba addig befektettek.

– Az biztos, hogy egy jó szeminárium, egy remek előadás örömét, a vizsga izgalmát semmi sem pótolhatja, de sikerült megtalálni annak a lehetőségét, hogy a digitális oktatásnak köszönhetően oktatóik átadják azt a tudásanyagot, amellyel felvértezve nyugodtan léphetnek ki az egyetem kapuján. Higgyék el, megérte a sok áldozatvállalás, a rendeget tanulással töltött óra. Rendkívül értékes szakasza volt életüknek az a néhány év, amelyet a Nyíregyházi Egyetemen eltölthettek. Sportolóként és végzett jogászként tudom, édes teher ez, amelyet innen magukkal visznek.

– A diplomával együtt a felelősséget is megkapják saját maguk sorsának alakításáért. A tehetség, a tudás, a kitartás, az alázat és a szorgalom sok nehézségen átsegít, és hozzájárulhat ahhoz, hogy valamennyien elérjék céljaikat, sikeres emberek legyenek. Azt javaslom, ha elértek oda, ahová eredetileg vágytak, merjenek további célokat is kitűzni. A 21. század egészen más kihívásokat tartogat mint amelyekkel az előző generációknak meg kellett küzdeniük. Folyamatosan képezniük kell magukat, hogy birtokában legyenek annak a versenyképes tudásnak, amellyel igazán sikeresekké válhatnak. Ehhez kívánok sok kitartást! – zárta gondolatait az dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő.

A csoda ott van mindenkiben

– Ünnepnap ez a végzősöknek, hiszen a most kézhez kapott oklevéllel életük egy jelentős állomásához érkeztek – mondta ünnepi beszédében Vassné prof. dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

– A diploma lehetőséget ad valamennyiük számára, hogy visszatekintsenek az itt eltöltött évekre. Önök már nem ugyanazok az emberek, akik három-négy évvel ezelőtt beléptek az intézmény kapuján. Az együtt megélt előadások, viták, csoportos beszélgetések, közös rendezvények folyamatosan hatással voltak mindannyiukra, szinte észrevétlenül formálták és alakították személyiségüket. Ezek révén váltak mindannyian értelmiségiekké. A diploma bizonyos értelemben csak egy papír. Egy nagyon fontos dokumentum, ám igazán a mögötte álló tudás az, ami fontos, ez teszi mindannyiukat alkalmassá ahhoz, hogy boldogulni tudjanak.

– A jövő záloga az, miként viszonyulunk saját magunkhoz és embertársainkhoz. Mindenki a saját maga tanára és mestere. A csoda mindannyiukban benne van, ne hagyják azt elveszni az álmaikkal együtt. A legtöbb ember életében elér egy olyan ponthoz, amikor úgy érzi, megrekedt. Ilyenkor ne álljanak meg, ne féljenek a változástól, tervezzék újra az életüket. Sikerülni fog.

Lehetőségek

A friss diplomásokat is megkérdeztük, mire szeretnék hasznosítani azt a sok tudást és tapasztalatot, amelyet a Nyíregyházi Egyetemen sajátítottak el.

– Tizenöt éve dolgozom egy sportegyesületnél, munka mellett végeztem el a testnevelés szakot – árulta el lapunknak Buka-Holecska Anita.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt diplomázhattam és remélem, egyszer hasznosíthatom is az itt szerzett tudást. erre egy kicsit még várok, mert a kislányom miatt még nem léphetek a tanári pályára, de nagyon remélem, hogy hamarosan ez az idő is eljön.

– A középiskola végén döntöttem el, hogy a tanári pálya felé fordulok – tudtuk meg Czidor Attilától, aki testnevelés-történelem szakon tett sikeres záróvizsgát.

– A szakpárosítás ötlete onnan jött, hogy a sporttól nem szerettem volna elszakadni, a történelem pedig a kedvenc tárgyaim közé tartozott. Miután megkaptam a diplomát, több helyre is be fogom adni a pályázatomat. Az egyetem ideje alatt folyamatosan dolgoztam a versenyszférában, így nem kizárt, hogy ott is lesznek álláslehetőségeim.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában