Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.25. 07:00

Nagy veszélyt jelent az üzekedő őz az utakon

Minden közlekedő épségben szeretne hazatérni a szeretteihez. Ehhez egyrészt be kell tartania mindenkinek a közlekedési szabályokat, másrészt jóval óvatosabbnak kell lennünk az őzbakok üzekedése idején.

KM

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Július második felétől augusztus közepéig tart ugyanis az őzek párzási időszaka. Ilyenkor a bakok űzik a sutákat, bátrabbak, idegesebbek, figyelmetlenebbek, megfeledkeznek a külvilágról, nem törődnek az utakon közlekedő gépjárművekkel.

Többen is lehetnek

Rendkívül óvatosnak kell lenniük a sofőröknek, mert üzekedés idején nemcsak éjszaka, hanem nappal is számítani kell az őzek megjelenésére még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla. A rendőrség szakembereinek tanácsait érdemes megfontolnunk, hogy ne kelljen a javítás miatt mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Nagyon fontos a lassítás. A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnunk. Ha egy kicsit lassabban megyünk, jóval több időnk lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén. Vezetés közben ne telefonálgassunk. Ha valami elvonja a figyelmünket, lassabban tudunk a váratlan eseményekre reagálni. Éjjel kapcsoljuk fel a távolsági fényszórót lakott területen kívül. Így nagyobb területet láthatunk át. Tartsunk hosszabb követési távolságot és folyamatosan figyeljük az út mindkét oldalát! A vad kiszámíthatatlanul viselkedik: van, hogy nem mozdul, de az is lehet, hogy megugrik és valamelyik irányba vágtatni kezd. Ha egy őzet láttunk, készüljünk fel arra, hogy többen is vannak. Dudáljunk, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Az elpusztult állatot ne vigyük magunkkal, mert az lopásnak számít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában