Nyíregyháza

2021.07.29. 11:30

Ne mérgünkben füstölögjünk – Ezért érdemes nyári időszakban ellenőriztetni

Hamarabb lehet időpontot foglalni, sokan nem élnek a lehetőséggel.

JG

Ha nyáron derül ki a hiba, a szezon indulása előtt javítani lehet a fűtési rendszereket

Fotó: Illusztráció: Mediaworks

Nyár van, rekkenő a hőség, ilyenkor inkább a hűtésre gondolunk, mint a fűtésre. Azonban az idő könyörtelen dolog, akkor is múlik, ha nem szeretnénk. Ha akarjuk, ha nem, minden nappal közelebb kerülünk a fűtési szezonhoz.

A szakemberek erősen ajánlják, hogy még ilyenkor jó lenne megnézetni a kéményeket és a fűtőberendezéseket. Ne akkor derüljön ki, hogy baj van, amikor jönnek a hidegek! Akkor már a kéményünk helyett mi füstölöghetünk, mert egyrészt javítás előtt állunk, másrészt ezt jelentős sorban állás előzi meg.

Nem nő, csökken

– Ilyenkor nekünk is több időnk lenne kimenni a kéményeket átvizsgálni, de a tapasztalatok szerint nyaranta nem több a hívás, hanem csökken ez a szám – mondja Valkó Attila, a nyíregyházi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

– Pedig érdemes lenne mindenkinek ezt a nyári időszakot kihasználni, hiszen könnyebb időpontot találni, és ha kiderül, hogy valami baj van akár a kéménnyel, akár a kazánnal, akkor könnyebb orvosolni a problémát, a hibás készüléket kicserélni, a fűtésrendszert felújítani. Ha a téli szezonban hívnak, hogy baj van, akkor a kéményseprők és a fűtésszerelők is nehezebben érnek rá, hiszen sok a munka. A sepréshez például ki kell kapcsolni a fűtést, mert csak lehűlt kéményben dolgozhatunk, a forróban a kefe meglágyul és tönkremegy.

Érdemes foglalni

Valkó Attila elmondta, a cégük a megyei vállalkozásokat látja el, a lakossági és a társasházi kéménysepréseket a katasztrófavédelem végzi.

Mukics Dánieltől, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, nyáron gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprő cégnél kell-e egyeztetni ehhez. Ugyanezen a felületen vagy a 1818-as telefonszámon (9-es, majd 1-es gomb) lehet időpontot foglalni.

A társasházban élők nem tudnak időpontot foglalni, hozzájuk saját ütemezésük szerint mennek a kéményseprők.

A szóvivő kiemelte: minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, és idén már 684 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. A kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyének elkerüléséért célszerű már most ellenőriztetni a kéményt. Aki gázzal fűt, annak kétévente, aki szilárd tüzelővel, annak pedig évente érdemes szakemberrel megnézetnie a kéményt – emelte ki Mukics Dániel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában