Olvasói levél

2021.07.26. 15:35

Nem értem az ilyenfajta összehasonlítást

A koncentrációs táborokban meggyilkoltak 6 millió embert.

Toldy Kálmán,

Toldy Kálmán

Forrás: KM-archív

Tovább durvul a hangnem a magyar politikában, egészen addig, hogy Hitlerhez és társaihoz hasonlította az egyik képviselő a magyar kormány tagjait.

Ismert, hogy féktelen világ- uralmi törekvései miatt robbantotta ki Hitler a II. világháborút, ami világégéshez és 60 millió ember pusztulásához vezetett. A koncentrációs táborokban 6 millió embert gyolkoltak meg, mérhetetlen szenvedések után. Szóval nem értem az összehasonlítást, de erről eszembe jut két holokauszt-túlélő beszámolója.

Saját történetek

Egyikük megyénkbeli, egy magosligeti parasztember, aki ízes tájszólásunkkal és hátborzongató természetességgel adta elő saját történetét.

– Dolgoztam én a halottszállítóknál is – mondta, és hozzátette, hogy bár szörnyen hangzik, de ott jól éltek, mert kiforgatták az elhunytak zsebeit; mindegyiknél volt egy-egy kis kenyérdarab vagy krumplihéj, amit megehettek.

A másik túlélő még gyerek volt. Az ő beszámolójából kiderül: hajtották a konvojt a gettóból a vasútállomásra, ahol várták őket a marhavagonok. Az asszony megvárta, amíg melléér az őket kísérő katona, lecsatolta az aranyláncát, a kezébe adta és rámutatott gyermekére, hogy őt hagyja itt. A katona bólintott, eltette a láncot, majd megvárta, amíg egy bámészkodó gyerekcsoporthoz értek. Itt egyetlen mozdulattal letépte a gyerek sárga csillagját, kilódította a többi gyerek közé, még rájuk is szólt: megmondtam már, hogy nem jöhettek közel a konvojhoz. Az asszony ment leszegett fejjel, nem mert hátrafordulni, a gyermek hosszan nézett utána. Ekkor látta utoljára az édesanyját, mert az asszonyt elnyelte Auschwitz pokla, ám az ő életét megmentette.

- Toldy Kálmán, Vásárosnamény -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában