Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.22. 14:00

Nem ritka, hogy ingáznak az orvosok

A háziorvosi korfa is elöregedik, kevesen választják a szakmát.

KO, MJ

20200930 Békéscsaba Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Bartók Béla út 37/B szám alatt kialakított háziorvosi rendelő átadása.

Forrás: MW-archív

Fotó: Imre György

Valamivel mindenképp érdemes lenne motiválni a fiatal háziorvosokat, merthogy a szakma elöregedik. A háziorvosok átlagéletkora 59 év körül van jelenleg, a pandémia csak tovább gyorsította a praxisok elhagyását, mert a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok egy része nem szívesen, vagy egyáltalán nem ment vissza dolgozni. Az országos képet vidéken más szempontok is árnyalják. Dr. Csorbák Tamás erről beszélt lapunknak. A rakamazi háziorvos 2008 óta viszi a mintegy 1300 embert ellátó szolgálatot, azért vállalta el szívesen a vegyes körzetet annak idején, mert a megyeszékhelyhez közel esik a város.

– A fiatal, családos orvosoknak az is szempont, hogy milyen egy település megközelíthetősége, infrastruktúrája, hová tudja járatni iskolába a gyerekét. A piciny falvakba nem szívesen mennek el dolgozni a kollégák, feltehetően ezért üresek évtizedekig az álláshelyek. Már a világjárvány előtt is jól látható volt, hogy egyre több feladat és teher rakódik az alapellátásra. A családorvos az első kapu, az első szűrő, akivel a beteg találkozik, bizalmi viszonyt ápol, ezért például a prevencióban, a praxisközösségek megalakításában is hozzánk kerültek új feladatok. Sokunk dolgozik iskolaorvosként, ami egy nagyon fontos terület, s jómagam az idősek otthonát is viszem, ehhez jött pluszban az oltási kampány, az azzal járó szervezés és felelősség, ami úgy fest, a jövőben is a család­orvosoknál marad – mondta dr. Csorbák Tamás, aki szerint mindezek mellett az is fontos tényező, és elgondolkodtatja a szakmát, hogy egy-egy körzetben kell-e háziorvosi ügyeletben is dolgozni, vagy nem. Ez utóbbi önkéntes alapon működik, de munkaórákat jelent. Mindemellett megjegyezte a doktor, hogy elégedett a körzetével, és mind a gyógyításban, mind a prevencióban együttműködőek páciensei.

Legyen saját orvosa?

Évek óta betöltetlen a felnőtt háziorvosi praxis Tiszakerecsenyben: a település háziorvosa 2015 márciusában köszönt le, és azóta még nem sikerült a praxist betölteni. A helyettesítés megoldott, olyan helyzet természetesen nem állhat elő, hogy nincs orvosi ellátás a településen.

– A szomszéd körzet háziorvosa jár el hozzánk hetente két alkalommal Lónyáról, ő egyébként már korábban is dolgozott nálunk, ismeri a lakóközösséget – mondta Bíró Zoltán polgármester.

– Nem szívesen bocsátkoznék találgatásokba az okokat illetően. Úgy vélem, a fiatalok manapság nem szívesen választanak mindentől távol eső kistelepülést. Korábban heti háromszor volt rendelés, az új rendszerben legalább reggel 8 órától délután 4 óráig itt van az orvos, utána pedig már a BEREGTÖT Fejlesztési Iroda látja el a központi ügyeletet. Egyébként jelenleg is tárgyalunk egy orvossal, de még annyira az elején járunk, hogy ettől többet nem is mondanék – fogadta a megkeresésünket a településvezető.

Pályán tartani a fiatalokat

Dr. Sipos Gyula néhány éve meghirdette praxisát, nem nagyon jelentkeztek eddig a fiatal doktorok a tuzséri körzetre, ahol 1100 lakost látnak el. Sipos doktor több mint fél évszázada gyógyít, mint fogalmazott, sok mindent megélt már. Úgy véli, az orvosi jogviszonyok és az egészségügyi bérek rendezésével remélhetőleg nagyobb kedvük lesz a fiatal orvosoknak falura jönni, ha nem is itt lakni, de a rendelésekre kijárni.

– Most is van rá példa, hogy 40-50 kilométerről járnak vidékre dolgozni az orvosok, mert a városokban nincs üres hely. Ellátatlan település nincs, a kollégák mindent megtesznek, hogy magas szakmai minőségben, akár szoros praxisközösségben lássák el a betegeket. Szerintem ez egy régi beidegződés, hogy minden településen legyen „saját” háziorvos, a szomszéd falu orvosával is ki lehet alakítani a jó orvos-beteg viszonyt, ha olyan a közösség. Egyébként az a legfontosabb, hogy életpályán tartsák a fiatalokat. A praxisjog megvásárlásához vissza nem térítendő támogatás is pályázható, a mi időnkben nem volt ilyen... – tette hozzá a tuzséri orvos.

– Ópályiban két praxisunk van, egy felnőtt és egy gyermek – mindezt már Herdon János, a község polgármestere nyilatkozta lapunknak.

– A felnőttek gyógyításában sikerült egy olyan háziorvosra találnunk, aki párját ritkítja, pedig ez a mostani az első munkahelye a doktornak. Egyébként felnőtt háziorvosunk mindig is volt, 2018 augusztusa óta gyermekorvosunk nincs, éppen ezért helyettesítéssel oldjuk meg az ellátást. A gyermekorvosunknak Nyírbátorban van a praxisa, de tisztességgel rendel nálunk is mindennap, így nem vagyunk annyira nagy bajban. Szünet nélkül hirdetjük a helyet, de nem vállalja fel senki, nehéz lenne megmondani, hogy miért. A pénz itt is ugyanannyi, mint másutt, a kártyaszám dolgában sem lehetne panasz, azt persze mindig elmondjuk, hogy az iskolánk 600 gyermeke közül szinte mindenki hátrányos helyzetű. Egy ideig sokat küszködtünk, hiszen mindig könyörögni kellett valakinek, hogy segítse ki a községet. Jöttek Mátészalkáról, Vásárosnaményból, de egyik orvos se hozott tartós megoldást. Viszont a mostani doktornőnk hűséges és kitartó, így egyelőre beérjük ezzel – fűzte hozzá a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában