Viharkár

2021.07.13. 20:11

Óriási lehet a veszteség...

Kovács Zsuzsa biztosítási tanácsadó szerint az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a kárbejelentések a szélsőséges időjárás miatt.

KM

Tavaly nyáron Tiszabercelen pusztított a vihar

Forrás: KM-archív / Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

– Néhány éve Fehérgyarmat, Kisvárda környékét tarolta le egy vihar, de a megye több pontjáról hozhatnánk példát. Amikor egy településre lecsap egy nagy vihar, akkor sokféle kárral találkozhatunk, de egyre gyakoribb, hogy a műszaki cikkek meghibásodása miatt keresnek fel minket, hiszen egy villámcsapás következtében számos elektromos készülék tönkremehet. Tavaly és az idén is a bejelentések felét ezek adták, persze településenként eltérő lehet a helyzet – tudtuk meg a szakembertől, aki hozzátette: a háztartások egyre felszereltebbek, ezért óriási lehet a veszteség, nem csak a megrongálódott tetőkről, beázásokról fontos beszélni.

Szinte mindenre köthetünk

Kovács Zsuzsa hangsúlyozta: manapság szinte mindenre köthetünk biztosítást: a természeti károk ellen biztosíthatjuk nemcsak a melléképületeket, hanem akár a haszonállatokat is, akinek díszkertje van, az értékes növényeket is bevonhatja az ingóságok közé.

– Sok házban használnak már napelemet, ami drága befektetés, és ha kárt tesz benne a vihar vagy a villámcsapás, az súlyos érvágást jelenthet a családi kasszának. Nagyon fontos, hogy a háztartás fejlődését kövesse a biztosítás is, ugyanis gyakori a súrlódás a kárrendező és az ügyfelek között amiatt, hogy nincs kellő körültekintéssel megkötött szerződése az illetőnek. Sajnos az emberek harmadának nincs biztosítása, így ha megtörténik a baj, a helyreállítást saját zsebből kell fedezniük. Szintén gyakori, hogy alulbiztosítottak az ingatlanok, alacsony biztosítási plafonnal kötik meg a szerződést, így az összeg később nem fedezi a teljes veszteséget – hangsúlyozta a biztosítási tanácsadó.

A megyei gazdák ültetvényeit, gyümölcsöseit, szántóföldjeit a jégkármérséklő rendszer igyekszik megvédeni, a részletekről Rácz Imre beszélt lapunknak. – Jelentősen csökkent hazánkban a jégkár a 2018 óta működő országos rendszernek köszönhetően – tudtuk meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint a mezőgazdaságban keletkezett károk mértéke országszerte, így megyénkben is jelentősen csökkent. Rácz Imre arra is kitért, hogy a jégkármérséklő rendszer hazánk teljes lakosságának, iparának értékeit is védi.

– Az országban összesen 986 talajgenerátor található, ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 70 darab működik, ezekből 15 automata és 55 pedig manuális vezérlésű – tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Országos lefedettség

Rácz Imre elmondta, hogy 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű rendszer, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók.

– A védekezés első évében már csak 22 ezer hektár, 2019-ben 37 ezer, 2020-ban – a szélsőséges időjárás ellenére – 32 ezer hektárnyi területre érkezett kárbejelentés hazánkban – emelte ki Rácz Imre.

Harminc megrongált ház

Szántó Zsolt 2010 óta Tiszabercel polgármestere, és azóta több alkalommal is kellett vészhelyzetben cselekednie – legutóbb egy évvel ezelőtt, amikor a vihar szinte teljesen letarolt egy utcát a településen: több mint harminc család házát rongálta meg az óriási szél, két ház lakhatatlanná vált.

Nem csak az esővel és a széllel, de a hóval és jéggel is megküzdöttek már: amikor 2013 márciusában a vezetékek leszakadtak a rájuk fagyott hó és jég súlya alatt, a faluban hat napig nem volt áram. Agg­regátorokat szereztek, s házról házra jártak velük, hogy ne olvadjanak le a hűtőszekrények. – Ezeken kívül voltak kisebb viharok s komolyabb hóhelyzetek, pár évvel korábban pedig árvíz fenyegetett, de akkor még jegyzőként vettem részt a védekezésben és a kárelhárítási munkákban – mondta lapunknak a polgármester, és hozzátette: ezekben az esetekben az önkormányzat legfontosabb feladata a további károk azonnali megelőzése, az életveszélyes helyzetek megszüntetése.

– A tavaly júniusi viharban az egyik ház tűzfala bedőlt, máshol leszakadt a plafon, így a vihar elültével, még akkor éjszaka kinyittattuk a környék boltjait, hogy fóliát és faanyagot vegyünk, s hogy azonnal munkához láthassunk. A katasztrófavédelemmel együttműködve előbb a saját épületeinkben esett kárt mérjük fel, majd a lakosságét. A lehetőségeinkhez mérten a nem önkormányzati ingatlanok helyreállításában is részt vállalunk. Ez a segítség többféle lehet: vagy anyagot biztosítunk, vagy a közmunkaprogramban részt vevőket vonjuk be a munkákba, és ha anyagilag elbírja a település, pénzbeli támogatást is biztosítunk úgy, hogy abból a lehető legtöbben részesüljenek – mondja a polgármester, aki szerint ezekre a helyzetekre szinte lehetetlen felkészülni, ahogy megszokni sem lehet ezeket, mert mindegyikre máshogy kell reagálni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában