Baktalórántháza

2021.07.20. 18:30

Szakmakóstoló Baktán

A szervezők a mezőgazdasági gépész szakmát igyekeznek megismertetni a fiatalokkal.

TG

A diákok megismerkedhettek a mezőgazdasági gépekkel is | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

– Érkeztek hozzánk gyerekek Nyíregyházáról, Nábrádról és Nyírkércs­ről is. Reggel ünnepélyesen megnyitottuk a pályaorientációs hetet, mindenki kapott egyenpólót, majd röviden bemutatkoztak nekünk a diákok, s persze mi is nekik – mondta lapunknak a Szakmakóstoló hét elnevezésű rendezvény nyitónapján Tóth Viktor.

A baktalórántházi Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusa volt az, aki hétfő délelőtt végigvezette a diákokat az intézmény tangazdaságán és a különféle műhelyein: a megye különböző településeiről érkező fiatalok megismerkedhettek a lakatosműhelyben található eszközökkel és az udvaron felsorakozó erő- és munkagépekkel is.

Kamarai szervezés

– A hangsúly természetesen a tábori jellegen és hangulaton van, de igyekszünk minél több szakmai dolgot és ismeretet belecsempészni ebbe a hétbe. A programokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága szervezi, mi pedig a helyszínt és a szakmai hátteret biztosítjuk ehhez. Az öt nap alatt a mezőgazdasági gépész szakunk iránt érdeklődő húsz diák megismerkedhet az agráriumban megforduló gépekkel, azok üzemeltetésével, működtetésével, mindezt képzett oktatók hatékony közreműködésével – árulta el a nyitónapon a Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Gerják József, akitől még azt is megtudtuk, a nap szakmai része délután négy órakor véget ér, ezután különféle szabadidős programok várnak a gyerekekre, úgy mint filmvetítés, fagyizás vagy kerékpározás.

A diákok megismerkedhettek a mezőgazdasági gépekkel is | Fotó: Dodó Ferenc

– Angol szakos vagyok a nyíregyházi Zelk-iskolában, de a nyelvtanulás mellett érdekelnek a műszaki dolgok is. Nekünk is van otthon egy traktorunk, de nem elsősorban mezőgazdasági célból, hanem azért, mert apa ezzel nyírja a füvet a házunk melletti hatalmas földterületen, ami igazából egy leszállópálya – ezt már Czigler Bende mondta lapunknak, aki, miután látta, hogy kikerekedett a szemünk az utolsó szó hallatán, gyorsan hozzátette, hogy az édesapja hobbija a repülés, azon belül is a vitorlázó- és sárkányrepülés.

– Most megyek hatodikba, érdekel a mezőgazdaság, és nem tartom kizártnak, hogy ezen a területen tanulok majd tovább – fogalmazott Czigler Bende.

Székely Zsolt Dániel csillogó szemekkel mustrálta az egyik traktort, mikor megszólítottuk. A Kérsemjénben élő, de a nábrádi általános iskolába járó, a hatodik osztályba készülő fiatalember nemrég még a nagynénje mellett ült egy kombájnban, és együtt aratták a búzát.

– A nagynéném sok mindent megmutatott nekem, meg tudom különböztetni az árpát a búzától, vagy épp a repcétől. Érdekel a mezőgazdaság, nagy koromban én is ezzel szeretnék foglalkozni – mondta lelkesen a Szakmakóstoló hét nyitónapján a kérsemjéni Székely Zsolt Dániel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában