Nagyar

2021.07.06. 09:58

„Szatmár szerető íródeákja”

Ismeretterjesztő film, műveltségi társasjáték és Luby-emléknap nyolcadik alkalommal.

KM

Fotó: Bodnár Zsolt

Mozgalmas napokon van túl a 2012 óta működő Luby Társaság. A Luby család szatmári nemzedékei a XVIII. század végétől a XX. század derekáig jelentős épített és szellemi örökséget hagytak az utókorra. A hagyományápoló programjaikkal a teremtett értékeket mutatják be az érdeklődő közönségnek.

Értékes előadások

Csütörtökön a nagyari Luby Interaktív Kastélymúzeumban tartották a Luby család szatmári örökségéről szóló ismeretterjesztő film ősbemutatóját. Elkészültek a Szatmári barangoló és a Szatmári kincskereső fantázianevű társasjátékok, amelyek játékos formában nyújtanak sok információt.

Szombaton rendezték meg ugyanott a Luby-emléknapot.

– Az In honorem Luby Margit (1885–1976) elnevezésű konferenciával „Szatmár szerető íródeákjára”, a kiemelkedő néprajzkutatóra emlékeztünk. A Luby családból érkezett vendégek, Luby Ágnes, Luby László, Smaroglay Ferenc és Bánhidy Attila, valamint a Magyar Történelmi Szalon Kulturális Egyesület képviseletében Szaplonczay Marianne és Noéh Ferencné helyezte el az emlékezés koszorúját a kápolna melletti Luby Margit-emlékoszlopon – közölte dr. Kiss Kálmán, a társaság elnöke. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő is méltatta az értékes előadásokkal gazdagított rendezvény jelentőségét.

A konferenciát követően a résztvevők hangulatos történelmi séta keretében Nagyar látványosságaival, a nemesi, az egyházi, a népi és az irodalmi múlt szépen megőrzött értékeivel ismerkedtek meg.

Címkék#Luby#Nagyar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában