Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.30. 07:00

SZÉP-kártya: elmaradt a várt hatás

Több hónapja él már a könnyítés, és a vendéglátósok tapasztalatai alapján vegyes a kép.

MI

Emelkedett a forgalom, de nem mindenhol az átjárhatóság miatt

Fotó: Illusztráció: Balázs Attila

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idén év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a kártya engedte célokra. Az intézkedésre azért

volt szükség, mert a koronavírus-járvány ideje alatt sokaknál halmozódott fel a béren kívüli juttatásból – e helyzetet oldanák meg az alszámlák közötti átjárhatósággal.

A SZÉP-kártyával az egyes alszámláknál meghatározott szolgáltatások árainak megfizetése egy másik „zseben” lévő egyenleggel is lehetséges. A szálláshely- vagy a szabadidőzsebből is lehet költeni vendéglátásra, és fordítva.

Néhány hónapja az általunk megkérdezett vendéglátósok a forgalom növekedését várták az intézkedéstől, ezért utánajártunk, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a

„zsebek” közötti átjárhatóság. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke, a Fenyves Hotel tulajdonosa szerint a vendéglátósok örömmel fogadták

az intézkedést, hiszen elsőként ezek a zsebek ürülnek ki, de a szállodatulajdonosoknak nem volt ilyen kedvező a zsebek közötti átjárhatóság.

Kozák József, a Sziklakert étterem tulajdonosa szerint az emberek nagyon kedvelik a SZÉP-kártyát, az éttermi fogyasztás mellett az esküvői számla egy részét is gyakran ebből a keretből fedezik.

Úgy vélem, remek döntés volt átjárhatóvá tenni az egyes alszámlákat, hiszen ezzel mindenki jól jár.

– A dolgozók béren kívüli juttatásként pluszbevételhez jutnak, a vendéglátósok örülhetnek a megnövekedett forgalomnak, ez pedig az államnak is rendkívül kedvező. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaljuk, hogy az emberek gyakrabban fizetnek a pihenőkártyával, ugyanis nem kell azon aggódniuk, mekkora összeg van az egyes alszámlákon. Érdekes az emberi mentalitás, hiszen bátrabban költenek az emberek, ha a SZÉP-kártyával fedezik a kiadásokat, mintha ugyanekkora költségeket készpénzben kellene rendezniük – osztotta meg tapasztalatait az étterem tulajdonosa.

A készpénzt helyettesíti

Nem mindenhol hozott azonban változást az áprilisi könnyítés, Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke, a Fenyves Hotel tulajdonosa szerint a vendéglátósok örömmel fogadták az intézkedést, hiszen elsőként ezek a zsebek ürülnek ki, de a szállodatulajdonosoknak nem volt ilyen kedvező a zsebek közötti átjárhatóság. – A koronavírus miatt megváltozott a vendég­éjszakák száma: a korábbi 4-6 éjszakás pihenések helyett a 2-3 éjszakások a jellemzőbbek, s a kettő közötti különbözetet az emberek inkább a vendéglátás költségeire fordítják. A rendelet hozott némi élénkülést, de azt tapasztaljuk, hogy nem a várt hatást érték el, a SZÉP-kártya inkább a készpénzt helyettesíti – tudtuk meg az elnöktől, aki hozzátette: a teljes forgalom mintegy 80 százalékát a bankkártya és a pihenőkártya használata teszi ki, a maradékot pedig a készpénz, az előbbi nagyobb részét pedig a SZÉP-kártyáról fizetik az emberek.

– Ez egy összetett dolog, de ettől még összességben nem lett több vendég. A forgalom növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarország biztonságosabb, mint sok nyugati ország, s úgy tűnik, azon helyeken van sok vendég, ahol megújult a vendéglátóhely repertoárja, és érvényesül a három hívószó: a nyugalom, a biztonság és a minőség.

– Akik mindezt nem biztosítják, csak kisebb kapacitással üzemelnek. A hozzánk érkezők értékelik e változásokat, ügyelünk a távolságtartásra, ózongenerátoros fertőtlenítés és érintésmentes étlapok is vannak. Érdemes azokat a jógyakorlatokat alkalmazni, amiket a szakmai szervezetek ajánlottak a vendéglátós kollégáknak, hiszen akik a múltban ragadtak, és nem alakították át a portfóliójukat, októberben komoly nehézségekkel nézhetnek szembe a visszaeső vendégszám miatt – hívta fel a figyelmet Krivács András.

Bátrabban költ

Olvasónk, Katona Sára is rendszeresen használja a SZÉP-kártyáját, s mint mondta, a néhány hónappal ezelőtti korlátozások és az ideiglenesen bezáró szolgáltatók miatt neki is tekintélyes összeg halmozódott fel az alszámlákon.

Kicsit tartottam attól, hogy nem tudom majd hol elkölteni ezt a pénzt. A zsebek közötti átjárhatóság azonban nekem is jól jött, hiszen az egyes alszámlák kereteit összevonva nagyobb kiadásokat is fedezhettem a béren kívüli juttatásomból.

– A nyaralásomat szinte teljes egészében ebből fizettem, de a hétköznapokon az ebéd, sőt legutóbb a szemüvegem megvásárlására is felhasználtam. Én is észrevettem, hogy bátrabban költök akkor, ha nem a bankkártyámmal vagy készpénzzel fizetek – fejtette ki a fiatal anyuka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában