Gávavencsellő

2021.07.10. 14:44

Tíz éves a szolgáltató központ

A gávavencsellői intézmény jelenleg hét szolgáltatási területen 33 közalkalmazottat foglalkoztat.

Fotó: Pusztai Sándor

– Mennyi-mennyi munka, öröm, harc, szenvedés és siker volt ebben az elmúlt évtizedben – fogalmazott a Gávavencsellői Szociális Szolgáltató Központ fennállásának tíz éves születésnapi ünnepségén Galambosiné Bistei Gabriella intézményvezető, majd kitért a szolgáltató központ történetének jelentősebb mérföldköveire is.

Eszerint a gávavencsellői önkormányzat 2010. februárjában döntött arról, hogy a Közép-Szabolcsi Többcélú Kistérségi Társuláshoz tartozó idősek otthonát saját fenntartásban működteti tovább, majd 2011. július elsején megalakult a Szociális Szolgáltató Központ, mely az alapszolgáltatások széles körét kezdte biztosítani a településen, s eljutottak odáig, hogy 2013-ban az ellátottak száma már meghaladta a 150 főt. Ekkor merült fel az igény a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra, így felvették a kapcsolatot az ElektroMont Kft.-vel, mely 15 segélyhívót bocsátott a szolgáltató központ rendellkezésére, ezzel párhuzamosan pedig elkezdődött a díszpécser-szolgálat kiépítése is. 2014. január elsejétől a központ feladatai tanyagondnoki teendőkkel is bővültek.

– Az esztendők során folyamatosan nőtt a szolgáltatási területünk is, így ma már Bujon, Paszabon, Balsán és Tiszabercelen is végzünk különféle alapszolgáltatásokat. Intézményünk jelenleg hét szolgáltatási területen 33 közalkalmazottat foglalkoztat – emelte ki a szombati ünnepségen Galambosiné Bistei Gabriella intézményvezető, aki a jövőbeni tervekről is szólt, így elmondta, nagyon szeretnének egy új, modernebb szolgáltató központba költözni.

Az ünnepségen részt vett Berecz János polgármester is, aki megköszönte a szociális szolgáltató központ dolgozóinak a koronavírus alatt végzett megfeszített munkát, majd hozzátette: ő is azon fog dolgozni, hogy az új szolgáltató központ felépüljön Gávavencsellőn.

– Magyarországon naponta 600 ezer ember veszi igénybe a szociális ellátórendszer valamelyik elemét – ezt már dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár mondta. Köszöntőjében kiemelte, az a kormány célja, hogy a helyi ügyekben a helyi igényekhez igazodó, helyben meghozott döntések születhessenek.

– Ez itt ma egy születésnap, egy születésnapon pedig kívánságot is meg szokott fogalmazni az ünnepelt. Az itt lakók és dolgozók vágya egy új szolgáltató központ, mi ehhez igyekszünk előteremteni a szükséges forrásokat – mondta a helyettes államtitkár.

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője beszédében a szociális szférában dolgozók elhivatottságát emelte ki, mert szerinte enélkül nem lehet ezt a szakmát végezni.

– Öregedő társadalomban élünk, ezért a kormány rendkívül hangsúlyos családpolitikai intézkedéseket vezetett be a közelmúltban, de emellett természetesen az időseket is megbecsüli – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki szerint azt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy nem az ő generációjával indult el az élet.

– Szükség van a nemzedékek közötti hidak megépítésére – jegyezte meg dr. Vinnai Győző, aki hozzátette: a szociális munkások bérét is igyekszik emelni a kormány.

– Ne maradhatnak az árnyékban a szociális szférában dolgozók sem – zárta gondolatait a képviselő.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában