Luby-kastély

2021.07.01. 15:24

Bemutatták a Luby család örökségéről szóló filmet Nagyaron

Ismeretterjesztő filmet és műveltségi társasjátékot mutattak be a nagyari Luby-kastélyban.

Dr. Kiss Kálmán méltatta A Luby család szatmári örökségéről szóló filmet

Fotó: Fotó: Bodnár Zsolt archívuma

Értékőrző, szívvel-lélekkel dúsított rendezvényt szervezett a kilenc esztendeje hatékonyan, termékenyen működő Luby Társaság. Csütörtökön délelőtt az impozáns nagyari Luby Interaktív Kastélymúzeum tanácstermében tartották a 28 perces ismeretterjesztő film ősbemutatóját.

– Dr. Kiss Kálmán, a társaság elnöke írta a forgatókönyvet, és a hosszas, alapos előkészítő munka után kezdődhetett el a forgatás. Budapesttől Tiszabecsig 36 helyszínen járt az összetartó stáb, 57-en szerepeltek a jelenetekben (mindannyian amatőr színészek) és Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színésznő narrálásával készült el a több évszázadon felölelő alkotás – említette Kéry Péter operatőr-rendező, aki a 35 éves pályafutása során a 422. értékes filmjét készítette el. Ebben éppúgy benne szerepelnek a három és fél perces zenés etűdök, mint az '56-os nyíregyházi eseményekről szóló másfél órás dokumentumfilm.

– Lebilincselő volt a Luby család szatmári örökségéről szóló film. Sodró lendületű, érdekes, informatív munka született, mindnekinek szívesen ajánlom – mondta Bodnár Zsolt, a haromhatar.hu portál üzemeltetője.

Dr. Kiss Kálmán a nagyari szülői házból vitte magával a közösségi szellemet. Miközben elkészített egy füzetet a település történetéről és nevezetességeiről, az anyaggyűjtés során jött rá, hogy a község gazdag múltja az egykor ott lakó és nemcsak helyi, hanem megyei, sőt, nemzeti vonatkozásban is fontos értékeket teremtő Luby nemzedékeknek is köszönhető. Társakat keresett a további feltáró tevékenységhez, és 2012-ben a kezdeményezésére jött létre a Luby Társaság. Azóta a szatmári térségben a helyi önkormányzatok segítségével Petőfi- és Luby-emlékhelyeket hoztak létre. Emlékünnepségeket és konferenciákat rendeztek, ahol a helyi közösségeknek bemutatták: milyen sok érték gazdagítja a környezetet.

– A Luby család szatmári nemzedékei a XVIII. század végétől a XX. század derekáig jelentős épített és szellemi örökséget hagytak az utókorra, többféle vonatkozásban kapcsolódtak az egykori vármegye életéhez, a közélet meghatározó személyiségeihez, családjaihoz, ily módon is gazdagítva térségünk történelmi múltját, értékeit – jegyezte meg Varga Valentin, a Luby Társaság alelnöke.

– A koronavírus-járványhelyzet a mi kezünket is megkötötte. A kulturális hagyományápoló programjainkkal a Luby család tagjai, illetve a szatmári lakosság révén teremtett értékeket kívánjuk az érdeklődő közönségnek láthatóvá tenni. Mindemellett szeretnénk a szatmári térség lakosságának saját történelméről kialakított képét is gazdagítani, az önbecsülését erősíteni – fűzte hozzá dr. Borbély Balázs, a társaság titkára.

A csütörtöki rendezvényen mutatták be a Szatmári barangoló és a Szatmári kincskereső fantázianevű társasjátékokat, amelyek nem kerülnek bolti forgalomba. A Luby Társaság egyedi kezdeményezése példaértékű, játékos formában sok információt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Nyolcadik alkalommal bonyolítják le a Luby-emléknapot, amely ezúttal az „In honorem Luby Margit (1885-1976)” emlékkonferenciára épül. Díszvendégként számítanak Luby Ágnesre, Luby Péterre, Luby Lászlóra, Smaroglay Ferencre, Luby Sándor unokájára. A szombaton a kastélymúzeum rózsakertjében 10 órakor kezdődő programban történeti előadások hangzanak el, megkoszorúzzák Luby Margit emlékoszlopát és történelmi sétára várják a résztvevőket.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában