Kelet-retró

2021.07.16. 08:00

Tutajexpedíció a Tiszán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. július 16., péntek

Épül a főiskola

Tovább épül Nyíregyházán a tanárképző főiskola, jelenleg az előadói tömbön dolgoznak. A korszerű, világos termeket magába foglaló építmény modern technológiával készül.

1981. július 16., csütörtök

Tutajexpedíció a Tiszán

Száz év után először tutaj úszik a Felső-Tiszán. Tiszabecstől Tokajig halad majd az expedíció, melyet néhány vállalkozó kedvű fiatal kezdeményezett. A Népművelési Intézet tokaji alkotóházának fafaragói régi, máramarosi tutajok mintájára tervezték és készítették el fenyőfából a 7x3,6 méteres elöl-hátul kormányevezővel, valamint stabilizáló oldalevezővel felszerelt vízi járművet, melyen kilenc nap alatt kívánják megtenni a mintegy 210 kilométeres távot.

Az út során fényképen, filmen, írásban örökítik meg ennek a jórészt háborítatlan szépségű tájnak természeti állapotát. Néprajzi gyűjtőmunkát is végeznek a Tisza menti településeken, egyebek között felkeresik hazánk egyetlen működő vízimalmát Túristvándiban. A tutajon nyolcan utaznak. Az útról készült tanulmányt a Népművelési Intézetnek adják át, mely messzemenő támogatást nyújtott a vállalkozáshoz.

Nyíregyházán épülnek a kiskörút lakásai az irodaház mögött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában