tűzgyújtási tilalom

2021.07.01. 07:00

Tűzvész ellen van orvosság: az odafigyelés

A szárazság okozta fokozott veszély miatt az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat.

KM

Az egész országban tilos tüzet gyújtani

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: Mártonfai Dénes

A csapadékmentes időjárás és az év első hőhulláma kiszárította az erdők avarrétegét, és jelentősen nőtt a koronatüzek kialakulásának kockázata is, országszerte fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben.

Június 24-én lépett életbe az országos tűzgyújtási tilalom, amely az egy héttel korábban az alföldi megyékre már elrendelt hasonló intézkedést terjesztette ki egész Magyarországra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyen fokozottan körültekintő, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. A mostani időszakban ha nem figyelünk oda, több ezer tonna erdei biomassza gyulladhat meg, környezetünk zöldterületei válhatnak fekete, kormos fatörzsekké és fehér hamuvá.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakó helyeken is. A Nébih azt kéri, sehol ne dobjunk el cigarettacsikket, használjuk a hamutartót. Az eloltottnak vélt cigarettacsikkek apró égő zsarátnokai sok erdő pusztulásáért felelősek.

Tájékozódhatunk

Arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép mindennap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtásitilalom-térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket. Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

Fontos szabályok

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályokat betartva: a tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre; a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem. Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát); az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában