tanyagondnok

2021.07.14. 07:00

Új elnök a szövetség élén

Sokat jelent az idősek számára, hogy van, aki meghallgatja őket.

MML

Fotó: Csobolya Zsuzsanna

Új elnöke van a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falu és Tanyagondnoki Szövetségnek: a június végén Balkányban megtartott közgyűlésen Bereczki Lajost, Gyüre falu- és tanyagondnokát választották meg a szervezet új vezetőjének.

Napi kapcsolatban

– Huszonnégy órás szolgálat a miénk, mert akár még az éjjeli órákban is szükség lehet ránk – mondta el érdeklődésünkre Bereczki Lajos, aki tizenöt éve vesz részt önkormányzati dolgozóként a szociális munkában.

– Napi kapcsolatban vagyok az óvodával, az iskolával, az orvosi rendelővel, betegeket szállítok, rendezvények szervezésében is részt veszek. Az elmúlt hónapokban folyamatosan segédkeztem az oltásra váró lakosok szállításában, vittem az időseket a helyi háziorvoshoz, illetve Vásárosnaményba az oltópontra.

– A megyében 168 tanya- és falugondnok dolgozik önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményben. Sok az új kolléga, akiknek segítjük a beiskolázását, a szövetségünk igyekszik összetartó erő lenni. Ezért is kérem az új kollégákat, legyenek az érdekvédelmi és szakmai szervezetünknek a tagjai, függetlenül attól, hogy önkormányzati vagy egyházi alkalmazásban vannak. A lap hasábjain is hadd mondjak köszönetet szövetségünk előző elnökének, Kékesi Józsefnek, Balkány tanyagondnokának, aki a jövőben helyettesként segíti majd a munkámat.

Fontos a bizalom

– Ez a munkakör bizalmi állás, hiszen egy idegent nem enged be magához egy kilencven éves nénike. Fontos, hogy mindenkit ismerjünk s bennünket is ismerjenek, és megbízzanak bennünk. Szerteágazó a munkánk, hiszen a községek és a tanyák lakói minden ügyes-bajos problémáikkal hozzánk fordulnak, tőlünk várnak segítséget, s ha egyszer csalódtak bennünk, akkor már többé nem élvezhetjük a bizalmukat. Sokat jelent az idősek számára az is, hogy van, aki meghallgatja őket, van, akivel egy kicsit elbeszélgethetnek. Ugyanakkor nagy a munkaerő-vándorlás nálunk: a kollégák rádöbbennek, hogy nem alkalmasak erre a munkakörre, s egy másik munkahelyet keresnek – folytatta a szövetség új elnöke.

Mikor arról faggattuk Bereczki Lajost, hogy miért szép ez a hivatás, egy kicsit elmerengett, majd így válaszolt:

– Látom az emberek boldogságát, elégedettségét, jó érzés, hogy megbíznak bennem. Ezt a munkát lelkiismeretesen lehet csak végezni, s nagyon fontos a biztos családi háttér is. Jó a kapcsolatom Gyüre polgármesterével, Kiss Zoltánnal mindig megbeszéljük a tennivalókat, megszervezzük a munkát, mert ha szükség van rá, akkor kérhetek munkásokat az idősek kertjében a fű lenyírására, a tüzelő felaprítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában