Nyíregyháza

2021.07.21. 07:51

Újdonság – bölcsészek is jelentkezhetnek a kurzusra

Magyarországon egyedülálló képzést indít a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola.

Hajdúdorogi Főegyházmegye

Forrás: SZAGKHF

Mint ismert, a főiskola 1995-től a római Pápai Keleti Intézet (Pontificio Istituto Orientale) affiliált, 2006 óta aggregált intézménye. E nemzetközi intézményi kapcsolat a hallgatók számára azt jelenti, hogy aki teljesíti a tanulmányi követelményeket, Rómából a Pápai Keleti Intézetből kapja a diplomáját. A baccalaureátusi képzésen túl licenciátusi képzésre is jogosult az intézmény, ez a második képzési ciklus. A teológiai felsőoktatásban ez a baccalaureátusi diploma és a doktori (PhD) közötti tudományos fokozat. Magyarországon a nyíregyházi az egyetlen ilyen aggregált intézmény.

Nemzetközi szaktekintélyek

– A keleti keresztény tudományok nemzetközi szaktekintélyei fognak tanítani Nyíregyházán a szeptemberben induló licencia képzésen. Óriási szó ez, hiszen olyan professzorokról van szó, akiknek a tudományos tevékenysége széles körben elismert. Vito Limone a milánói Vita-Salute San Raffaele Egyetem és az Oxfordi Egyetem patrisztikus professzora, Massimo Pampaloni a Pápai Keleti Intézet Keleti Egyháztudományi Karának dékánja, Stefano Parenti a Regensburgi Egyetem világhírű bizánci liturgikus professzora – és még sok más neves előadót is felsorolt dr. Gyurkovics Miklós, a főiskola tudományos rektorhelyettese, akit a Metropólia sajtómunkatársa kérdezett a nemzetközi kurzusról.

Négy féléves kurzus

A tudományos rektorhelyettes elmondta, hogy eddig kizárólag teológusdiplomával rendelkezők végezhettek licencia kurzust a Szent Atanáz-főiskolán, ezért most sokaknak öröm, hogy bölcsészdiplomával is lehet jelentkezni augusztus 11-éig az újonnan induló részismereti képzésre (további információ a főiskola honlapján található).

– Mindenkinek ajánljuk, aki a keleti keresztény teológia és rokontudományok területén elmélyült ismereteket szeretne elsajátítani a kor akadémiai szellemiségében. A teológusdiplomával rendelkezők licenciát, a bölcsészek hivatalos oklevelet kapnak az elvégzett részismereti képzésről. Külön ajánlom római katolikus, ortodox és protestáns testvéreinknek is, akik szeretnének mélyebb ismereteket szerezni a keleti keresztény tudományokban és lelkiségben. A kurzus 4 félévből áll, a szakterületek: patrisztikus teológia, keleti liturgika és keleti egyháztörténelem. Hallgatóink életritmusához alkalmazkodva tömbösítjük a jelenléti előadásokat, tehát egy kurzus általában egyetlen hétvégét vesz igénybe, ami összesen hét jelenléti és további két közös online alkalmat jelent majd – tudtuk meg a rektorhelyettestől, többek között azt is, hogy az oktatás nyelve magyar, olasz, angol.

Hajdúdorogi Főegyházmegye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában