Kelet-retró

2021.08.03. 16:00

120-szal roboghatunk a 4-es főút megyei szakaszán

Tengerré változott a nyíregyházi kereszteződés, hazai pályán a Republic. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotós: Shutterstock

1951. augusztus 3., péntek

Tóátúszó bajnokság Sóstón

Vasárnap délután öt órai kezdettel a VTSB Nyíregyházán, Sóstón tóátúszó bajnokságot rendez. A bajnokságban minden úszni tudó férfi és nődolgozó részt vehet. A távot tetszés szerinti úszónemben lehet megtenni, változtatással is. A versenytávok a következők: a felnőtt férfiak a strand déli oldaláról indulnak, átúsznak a híd alatt a csónakázóba, a szigetet megkerülik, s visszaúsznak a strandon lévő startmólóhoz. Ez mintegy 2000 méternyi távolság.

A férfi ifjúsági versenyzők a strandfürdő déli oldaláról a csónakázó északi oldaláig úsznak, körülbelül 1000 méter távon. A serdülő fiúk a déli strandoldaltól úsznak a part mentén a strand startmólójáig. Ez a távolság körülbelül 600 méter. A felnőtt nők távolsága megegyezik az ifjúsági férfiversenyzők távolságával, az ifjúsági nőké a serdült férfiakéval. Nevezni a helyszínen lehet fél ötig nevezési díj nélkül. A legjobbakat éremmel díjazzák.

1971. augusztus 3., kedd

120-szal roboghatunk majd a 4-es főút megyei szakaszán

A 4-es számú országos főútvonal Szabolcs-Szatmár megyei szakaszát még a múlt században építették, főként lófogatos forgalomra. Az építésnél erősen érvényesült a földbirtokosok egyéni érdeke: egyes birtokok megközelítése miatt sok volt az éles, derékszögű kanyar.

A korszerűsítési program szerint még a negyedik ötéves terv időszakában sor kerül – a nyíregyházi átkelőszakasz kivételével – az Újfehértó- Záhony közötti 69 kilométeres rész teljes rekonstrukciójára. Ezen a részen 12 méteres földkoronán hét méter szélességű aszfalt burkolatú út épül. Az út a községek megkerülése és a kanyarok megszüntetése miatt sok helyen teljesen új nyomvonalon halad majd.

A rekonstrukció keretében három vasúti felüljáró épül. Ezzel a szabolcsi szakaszon teljes egészében megszüntetik a szintbeni keresztezéseket, mert a többi helyen az utat a vasút egyik oldalán vezetik. A korszerűsített úton óránként 120 kilométeres sebességgel roboghatnak majd a járművek. Az építés hozzávetőleges költsége 300 millió forint körül lesz. A részleges tervek alapján Kisvárdán már az építési munkálatokat is megkezdték.

Mátészalkai képeslap

Reprezentatív teremmel nyílt meg az új nyíregyházi posta

Átadták az új nyíregyházi postát: hétfőn reggel már a Bethlen Gábor utcai épületben fogadták az ügyfeleket. Az új épületrész tízmillió forintba került. Másfélszer annyi – összesen 17 – felvételi munkahely van, mint a korábbi helyen. Külön helyiségben van a csomagfelvétel. Hamarosan működik a levegőcserélő és légkondicionáló berendezés is.

A reprezentatív felvételi terem

1991. augusztus 3., szombat

Hazai pályán a Republic

Napjaink egyik legnépszerűbb zenekara a Republic együttes. A tizenévesek éppúgy ismerik a dalokat, mint a harmincasok. Közkedveltségük abban is megmutatkozik, hogy az egyik nap még a Balaton mellett zenélnek, másnap Tiszalök új diszkójában lépnek fel, s még aznap este indulnak is tovább a Velencei-tóra, hiszen ott várja őket egy újabb állomás, illetve a rajongók hada.

- Számítottunk a sikerre, de nem gondoltuk, hogy ilyen hamar elérjük – mondta érdeklődésünkre Cipő, az együttes énekese. – Készen van már a második lemezünk anyaga is, augusztus végétől készítjük majd a felvételeket a törökbálinti stúdióban. Az első albumunk, az Indul a mandula kedvesen jó volt, ez a második szemtelenül jó lesz. Augusztus 15. és 20. között Nyíregyházán és Kisvárdán is fellépünk majd. Legjobban ez utóbbi koncertet várjuk, hiszen mint közismert, az együttesből többen is Kisvárdán kezdtük a zenei pályánkat.

2001. augusztus 3., péntek

Tengerré változott a nyíregyházi kereszteződés

Pillanatok alatt tengerré változott tegnap kora este a Család és a Szalag utca kereszteződése Nyíregyházán. Az történt, hogy egy piros Ford Fiesta vezetője vélhetően figyelmetlenségből telibe találta az út mentén álló tűzcsapot.

A szerkezet tőből kitört, és abban a pillanatban gejzírként kezdett ömleni belőle a víz. A környékbeliek azonnal riasztották a tűzoltókat, akik két kocsival kisvártatva a helyszínre is érkeztek, ám sokat nem változott ettől a helyzet – ők nem tudhatják hol van, a vizesek pedig nem találták a tolózárat, amivel útját állhatták volna a kiömlő víznek.

Közben a lakótelepiek csoportokban gyülekeztek a látványosságra, mialatt szemközt, a Család utcán lakók már udvarukról szivattyúzták a vizet, homokzsákokkal, földkupacokkal védekeztek a váratlan árhullámmal szemben. Este nyolckor még zubogott a víz az örökösföldi tűzcsapból. Lapzártánkig meg nem erősített hírek szerint a tolózárat végül a galibát okozó Ford Fiesta alatt találták meg...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában