Strand

2021.08.11. 20:00

A hőség az idei strandszezon mellé állt

A várt forgalmat hozza az idény, de elmaradnak a külföldi vendégek az idén.

KO

Fotó: Szarka Lajos

A víz közelébe csábítja az embereket a forróság, nem lehet panaszra oka a fürdőknek, sokan töltötték szabadidejüket a strandokon az elmúlt hetekben.

– Nagy szerencsénk, hogy a fokozatos nyitás után igazi strandolásra alkalmas időjárás volt szinte egész júliusban, és reméljük, kitart augusztusban is, egy esős nyár teljesen áthúzta volna a számításainkat. Még így is érezzük a külföldi vendégek hiányát. Lengyel, szlovák és a szomszédos Romániából is szép számban jönnek turisták Nyíregyházára, a világjárvány átmenetileg megtörte ezt a kedvet, úgy látszik, óvatosak a külföldi vendégek, így az idén nélkülük nem érjük el a pandémia előtti csúcsot (2019 nyár végére 220 ezer vendéggel zárt a Sóstó-Gyógyfürdők, szerk.) A legtöbb hazai fürdőhelyen ugyanez a helyzet – mondta el lapunknak dr. Podlovics Roland. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatóját egy gyors helyzet­értékelésre kértük, bár még hátravan az augusztusból egy 20-ai hosszú hétvége, amikor általában forgalmasak a szálláshelyek és a strandok is, ezért mint mondta: pontos számokat csak a szezon végén tud majd megosztani velünk.

Az augusztus még pörög

– Mint ismert, az idén májustól fokozatosan nyitottak a magyarországi fürdők, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai ajánlásokkal segítette az üzemeltetők munkáját a biztonságos nyitáshoz. Június közepétől nem volt szükség védettségi igazolványra, ekkortól robbant be a vendégforgalom mindenütt. Azóta a turisták száma folyamatosan emelkedik a megyeszékhelyen is, közel 80 százalékos telítettséggel működnek a szálláshelyek, ilyen arányú a foglalás a Hunguest Hotel Sóstóban is. Az üzemeltetésünkben lévő Fürdőház 85 százalékos kihasználtsággal működik, a Svájci Lakban 70–75 százalékos a foglalás. Várjuk, hogy a családok a vakáció végén megjutalmazzák magukat még egy kis pihenéssel, lubickolással – jegyezte meg dr. Podlovics Roland, hozzátette: látogatószámban az idén a Tófürdő viszi a prímet, a szabad vízi létesítmény folyamatosan tele van.

– Sokat foglalkoztunk a Parkfürdővel, az idény előtt a szokásos karbantartási és esztétikai munkákon túl a kinti gyerekmedence környékét felújítottuk, játékeszközökkel bővítettük, hiszen kell egy jó játszótér a kicsiknek. Egy kis egészséges életmódot is becsempésztünk a strandra, 100 százalékos gyümölcs- és zöldségkoktélokat kevernek az egyik standnál, ezzel is népszerűsítjük a helyi termékeket – zárta a vezérigazgató.

Változatlanul ötcsillagos besorolás

A Magyar Fürdőszövetség ötévente vizsgálja felül a fürdők minősítését. A Sóstó–Gyógyfürdők Zrt. még 2016 tavaszán kezdeményezte a Magyar Fürdőszövetségnél az Aquarius Élményfürdő, a Parkfürdő és az Aquarius Fürdőgyógyászat a Fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszerében történő minősítését élményfürdő, strandfürdő és gyógyfürdő kategóriában. A rendkívül részletes vizsgálatot követően a bizottság mind a három kategóriában ötcsillagos besorolást adott a komplexumnak. Az idén esedékessé vált az újbóli minősítés.

Az általános szempontrendszer az általános telepítési, műszaki és higiénés feltételekre, a szolgáltatások választékára, színvonalára, és a humán felkészültségi, szakképzettségi követelményekre vonatkozik. De ezen kívül figyelembe veszik a környező infrastruktúrát, a főbejáratok adottságait, információs ellátottságát, a medencék kialakítását, a gyógykezelések választékát, színvonalát, a parkosítást, a vízkezelés módját és a vízminőség biztosítását. Az Aquarius Élményfürdő élményfürdő kategóriában az elérhető 235-ből 233 ponttal, a Parkfürdő strandfürdő kategóriában az elérhető 225 pontból 216 ponttal, az Aquarius Fürdőgyógyászat gyógyfürdő kategóriában az elérhető 203 pontból ismételten maximális 203 ponttal továbbra is Magyarország fürdőinek élvonalába tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában