Felső-Tisza-vidék

2021.08.07. 15:30

A nagybocskói víz- és talajszennyezés a Tiszára is kihat

Határokon átnyúló összefogással javulhat a vízminőség a Felső-Tisza-vidéken.

KM

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának koordinálásával egy több mint 630 ezer eurós projekt foglalkozik a következő két évben az ukrajnai Nagybocskóban vízminőségi kármegelőzéssel és helyreállítási kármentesítési intézkedésekkel, a két ország együttműködésében.

Szennyezett terület

Nagybocskó területén közel 100 évig működött erdőkémiai kombinát, amely különböző fafajokból vegyi anyagokat állított elő. A környezetvédelmi intézkedések és létesítmények hiánya, valamint a hulladékok nem megfelelő kezelése és elhelyezése miatt a térségben a földtani közeg és a felszín alatti víz szénhidrogénekkel, fenolvegyületekkel szennyeződött.

A talajvíz felszínén 2–30 centiméter vastag felúszó kátrányos szennyeződés terjedt el, és katasztrofális állapot alakult ki.

A Tisza vizének érintettsége és annak nemzetközi vonatkozásai miatt egy határokon átnyúló, európai uniós program foglalkozott a környezeti károk felmérésével és kármentesítési terv kidolgozásával 2010 és 2012 között, majd következő szakaszban a kármentesítési rendszer kiépítése, illetve üzemeltetésének megkezdése nyert támogatást.

A beruházás célja, hogy felmérhessék a szennyezettséget, aktualizálják az előzőleg készített kármentesítési tervet, korszerűsítsék a már meglévő kármentesítő rendszert, valamint hogy bővítsék a terület egyik részén már üzemelő víztisztítót. A projekt tartalmazza a kármentesítő rendszer bővítését, egy vízkitermelő rendszer kiépítését, az üzemeltetést, valamint a szennyezett anyagok és talajok előkezelését, tisztítását is.

A kármentesítő rendszertől azt várják, hogy a szennyezőanyagok koncentrációja átlagosan 50 százalékkal csökkenjen a felszín alatti vízben a kiindulási állapothoz képest. A szennyezett terület nagyságát további 30 százalékkal mérsékelnék, emellett előkezelnének és elszállítanának 54 tonna veszélyes hulladékot.

A projekt végére 265 ezer köbméternyi vizet és 853 köbméternyi talajt szeretnének megtisztítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában