Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.04. 07:00

A panyolai szilvás étel is bekerült a megyei értéktárba

Három új elemmel gazdagodott az értéktár.

JG

Muhari Zoltán, dr. Tilki Attila és Baracsi Endre méltatták a megyei értéktárba bekerült néphagyományt és a hamarosan kezdődő PanyolaFesztet | Fotó: Jernei Gábor

A panyolai szilvás étel, a panyolai farsangolás és a kárpáti gímszarvas került be a megyei értéktárba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a napokban rendeztek Panyolán, a Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Házban.

Példamutató az a munka, amelyet Panyola térségében végeznek az értékek megőrzésében

– mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

– Minden környékbeli településnek megvan a maga kincsestára. Ennek is köszönhetően tudjuk tovább népszerűsíteni a megyei értéktárunkat. Ezt nem is lehet munkának mondani, mert ez egy küldetés, amit csak szeretettel, lelkesedéssel és kitartással lehet végezni. A múlt heti ülésünkön döntöttünk úgy, hogy Panyola két javaslata is kerüljön be a megyei értéktárba. A panyolai szilvás étel egy nagyon különleges ízvilágú, aszalt szilvából készült gyümölcsleves. Aki egyszer kóstolta, soha nem fogja elfeledni.

– A panyolai farsangolás pedig egy olyan néphagyomány, amelyet szerencsésen újjáélesztett a település, és amelynek méltó helye van megyénk különleges értékei között. A mostani három elemmel 142-re bővült a megyei értéktár elemeinek a száma. Ez soknak tűnhet, de szeretnénk a listát még tovább bővíteni, ami akár a kétszeresére is nőhet.

Baracsi Endre még hozzátette, hamarosan a megyei értéktár elemeit fizikálisan is megjeleníthetik.

A Sóstói Múzeumfalunak van egy pályázata, amelynek keretében a megyei értéktár elemeiből interaktív kiállítás nyílik majd Nyíregyházán

– fogalmazott a megyei értéktárbizottság elnöke.

A tájegység értékei

– A panyolai Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Ház egy éve fogadja a látogatókat – tudtuk meg Muhari Zoltántól, a település polgármesterétől. – Két lépcsőben sikerült kialakítanunk az egykori paraszt­portából a kiállítóházunkat, ennek eredményeként méltó környezetben mutathatjuk be hagyományainkat a hozzánk érkezőknek.

– Egy külön szobát szenteltünk a panyolai farsangolásnak, a csűrben pedig minden a szilváról szól: interaktív kiállításon láthatják az érdeklődők a gyümölcsöt és annak feldolgozását – mondta a panyolai polgármester, aki azt is elárulta, hogy a közelmúltban létrehoztak egy táj- egységi értéktárat is.

Muhari Zoltán, dr. Tilki Attila és Baracsi Endre méltatták a megyei értéktárba bekerült néphagyományt és a hamarosan kezdődő PanyolaFesztet | Fotó: Jernei Gábor

– A panyolai farsangolást a Szamosparti Nyugdíjas Klub elevenítette fel évekkel ezelőtt, majd az önkormányzat is csatlakozott ehhez, így mára ismét komoly hagyománya van a településünkön ennek a népszokásnak. Olyannyira, hogy a farsangi felvonulásainkhoz a Szamos mindkét partjáról érkeznek a szamosháti települések lakói, hogy csatlakozzanak hozzánk.

A hét végén megren­dezendő PanyolaFesztről is szó esett a hétfői eseményen. – Az idei a tizenötödik lesz a fesztiválok sorában – mondta Muhari Zoltán. – Az elsőt még pálinkanapnak neveztük, ebből lett mostanra egy határ menti világzenei fesztivál. Egy év kihagyás után a település hatalmas lelkesedéssel készül a vendégek fogadására. Itt, a kiállítóházban pénteken Holland Marcsi Bandája, szombaton pedig az ungvári Csipkés zenekar lesz a házigazda.

Különleges élmények

– A PanyolaFeszt egy unikális eseménysorozat, a szervezők odafigyelnek a legapróbb részletekre is – fejtette ki dr. Tilki Attila ország­gyűlési képviselő. – Azt látom, hogy a panyolaiak pontosan tudják, honnan hová szeretnének eljutni. A kínálatot elnézve kijelenthetjük, hogy ebben a két napban minden korosztály megtalálhatja majd az őt érdeklő programot, a gyerekeknek rendezett autósmozi például különleges élményt nyújt az apróbbaknak.

Egy nagyon szép mondás szerint az erős akarat minden akadályt legyőz, és ez az akarat a hitből fakad. A panyolaiak példája is ezt igazolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában